www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gasselterveld beleeft een hete zomer

5 oktober 2022 Boswachter Linde in Drenthe
Het Gasselterveld van bovenaf (foto: Herman van Oost / Staatsbosbeheer

Het Gasselterveld van bovenaf (foto: Herman van Oost / Staatsbosbeheer

Het Gasselterveld en ’t Nije Hemelriek worden in Drenthe en ver daarbuiten geroemd om het heldere water, het tropisch witte zand en de prachtige omgeving. Ook dit jaar wisten duizenden badgasten hun weg te vinden naar de populaire zwemplassen. Vanaf 1 oktober gaan de slagbomen van het betaalde parkeerterrein weer open: einde van het seizoen. Ik kijk terug op een druk, maar geslaagd seizoen.

Boswachter Linde Veldhoen (foto: Staatsbosbeheer)
Boswachter Linde Veldhoen (foto: Staatsbosbeheer)

Het was me de zomer wel… Met meer dan honderd warme dagen en een hittegolf die wel tien dagen duurde was het het warmste seizoen sinds we de zwemplas bij het Gasselterveld openden. Natuurlijk zochten dus veel mensen verkoeling. Op twee dagen was het zo druk dat alle parkeerplaatsen vol waren.

Drukke dagen Gasselterveld beter geregeld

In eerdere jaren leidden warme dagen nog wel eens tot chaos. Samen met de provincie en de gemeente Aa en Hunze nam Staatsbosbeheer de afgelopen jaren maatregelen om het verkeer op drukke dagen beter te regelen. Vorig jaar zorgden we al voor extra toezicht en betere informatie. Voor de drukke dagen regelden we extra toiletten en fietsenstallingen.

Omdat veel bezoekers met de auto komen, voerden we parkeerverboden op de toegangswegen in en we verhoogden het aantal parkeerplaatsen. Bezoekers moesten vanaf dit jaar voor het eerst betalen voor het parkeren. En met acties probeerden we mensen uit de omgeving te verleiden met de fiets te komen. Al die maatregelen zorgden ervoor dat de bezoekersstromen goed geregeld werden. Chaos bleef gelukkig uit.

Betaald parkeren was wennen

Het betaald parkeren kon vanaf dit jaar vooraf via www.hetgasselterveld.nl of ter plekke via de automaat. Aan het begin was het betaald parkeren voor iedereen wennen, ook voor ons. Het systeem kampte met kinderziektes, en er was soms verwarring bij bezoekers over hoe alles werkte. Bovendien werden we een aantal keer geconfronteerd met vandalisme. Op een paar momenten stonden mensen in de file om eruit te kunnen, heel vervelend. Daar zit je na een gezellige dag zwemmen en zonnen echt niet op te wachten!

In gesprek met bezoekers aan het Gasselterveld brachten we in kaart wat we moesten aanpassen. De meeste punten hebben we met een paar kleine ingrepen gelukkig snel kunnen oplossen. Zo zetten we tijdens drukke dagen en in de weekenden extra mensen in om bezoekers uitleg en hulp te bieden. Ook plaatsten we een wifi-toegangspunt om het internetbereik voor online betalen te verbeteren. Ik merkte dat bezoekers deze verbeteringen waardeerden. Het positieve gevoel overheerst en wij gaan deze winter alle voorbereidingen treffen die we kunnen voor een zorgeloos zwem- en betaalseizoen in 2023.

Betaalautomaat bij het Gasselterveld (foto: Staatsbosbeheer)
Betaalautomaat bij het Gasselterveld (foto: Staatsbosbeheer)

Parkeergeld verzacht de kosten

Waar gaat het parkeergeld naar toe? Ik heb sommige bezoekers wel horen zeggen: ‘dat is lekker verdiend voor Staatsbosbeheer’. Niets is minder waar; het parkeergeld wordt direct aan de zwemlocatie besteed. Van het parkeergeld kunnen we in het zwemseizoen verkeersregelaars inzetten, het vele afval afvoeren, de toiletunit huren en schoonhouden, vernielingen repareren, noem maar op. Dat moet allemaal betaald worden. Het is fijn dat het parkeergeld die kosten verzacht.

Pop-up kiosk

Ik was ook erg blij met de nieuwe pop-up kiosk ‘Strand 34’ die deze zomer als proef bij de zwemplas stond. Bezoekers konden er terecht voor eten en drinken en tegelijkertijd hield uitbaatster Siska Kanninga een oogje in het zeil. Ook hield ze samen met alle betrokken organisaties een speciale actie: wie op de fiets kwam, kreeg op bepaalde dagen een gratis ijsje. Bezoekers reageerden positief op de komst van de kiosk, en wij waren ook erg blij met de samenwerking bij het Gasselterveld.

Een opgeruimd strand

Na warme dagen bleef er net als andere jaren helaas wel veel rommel achter. Boswachters en toezichthouders van Staatsbosbeheer ruimden het strand steeds zoveel mogelijk tussendoor op, vaak ’s ochtends vroeg voor de eerste badgasten arriveerden. Op piekmomenten was dat soms lastig. Ik heb mij verbaasd over wat er tussen vuilnis lag; van opblaasflamingo’s tot statiegeldflessen. Je zou toch denken dat je die liever weer mee naar huis neemt. Siska Kanninga van de kiosk heeft ook geholpen met het schoonhouden van het strand. Zij ruimde meerdere keren per dag op rond de kiosk en ze hield maandelijks een schoonmaakevenement. En er waren mooie initiatieven vanuit de omgeving om mee te helpen opruimen, zoals laatst nog tijdens de World Clean Up Day. Geweldig hoe mensen zich belangeloos inzetten voor hun omgeving.

Vrijwilligers ruimden het strand op tijdens World Clean Up Day (foto: gemeente Aa en Hunze)
Vrijwilligers ruimden het strand op tijdens World Clean Up Day (foto: gemeente Aa en Hunze)

En hoe nu verder bij het Gasselterveld?

Staatsbosbeheer kijkt samen met de provincie en de gemeente Aa en Hunze terug op een druk, maar geslaagd seizoen. Alles wat we deze zomer hebben geleerd, nemen we mee naar volgend jaar. Ook gaan we samen verder met de ontwikkeling van het gebied. Zo gaan we deze winter aan de slag met het fietspad langs de Bosweg, die over een groot deel wordt verbreed. Over deze en andere aanpassingen hielden we in december 2021 al een informatieavond, deze kun je nog terugkijken op de website van de gemeente Aa en Hunze.

Ik hoop dat de zomer van 2023 weer zo mooi wordt en dat nog veel bezoekers kunnen genieten van het prachtige Nije Hemelriek en Gasselterveld!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  3 februari 2023 om 22:04

  Toegegeven. Dit is een verlate reaktie, was deze blog aan mijn aandacht ontsnapt ?
  Het zou zomaar kunnen. Niet mijn gewoonte; lees en beantwoord ze graag.

  Boswachter Linde met excuus maar hier alsnog !

  Genoemde gebieden zijn prachtig. Verblijven wij in Drenthe (kampeerterreinen SBB) dan steevast hier-naar-toe !

  Heerlijk om fietsend of wandelend door de bossen genoemde bestemmingen te bereiken.

  Wat is ook Drenthe mooi en rustgevend ! Wel jammer idd dat er altijd weer mensen zijn welken het ‘gewoon vinden’ om afval achter te laten in het bos of bij de plas. Hoe zal het er thuis uit zien bij dit soort lieden vraag ik mij vaak af ?

  Jammer en feitelijk onbegrijpelijk maar – wordt er gezegd – zwerfvuil is ‘van alle tijden’. Kan zijn maar laten we er niet in berusten…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog