www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Natuur krijgt de ruimte rond het Canadameer

2 september 2013 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Journalist Wieberen Elverdink van de Leeuwarder Courant schreef hierover het onderstaande artikel in de Courant van 30 augustus jl.

Bijna 80.000 nieuwe bomen en struiken en een spartelplas voor dieren. Rond het Canadameer is het straks één en al actie.

Nu is het nog een uitgestrekt groen veld, vol stoppels, wilde bloemen en zuring. Noem het een agrarisch eiland in een zee van bos, al is het al weer lang geleden dat hier voor het laatst koeien graasden.

Hoe anders ziet het tientallen hectares grote weide-en akkergebied aan weerszijden van het Canadameer er over een paar maanden uit.

In de verte gromt al een graafmachine. En midden op de vlakte, op een laaggelegen stuk aan de noordkant, is met piketpaaltjes een kronkelend parcours uitgezet.

Dit zijn de voorbodes van het werk de monsterklus die deze week begint. Een landbouwgebied ter grootte van zo’n negentig voetbalvelden verandert in een nieuw natuurgebied. Het project is het sluitstuk van een pakket aan maatregelen, uitgestippeld door een landinrichtingscommissie om de natuur rond Appelscha en Elsloo te versterken en recreanten te gerieven.

Eerder werd het noordelijker gelegen heidegebied de Schaopedobbe al uitgebreid en kwam er een langverwacht en vurig gewenst fietspad langs de Kloosterweg tussen Elsloo en Terwisscha.

Maar de klus die de opdrachtgever, de Dienst Landelijk Gebied (DLG), nu wacht is veruit de omvangrijkste. Alleen het graafwerk al: 30.000 kuub grond moet worden verwijderd. Al die grond belandt in een depot langs de N381. De provincie wil het graag gebruiken bij het verleggen van deze weg. Met het vrijgekomen materiaal kunnen bermen en taluds worden aangelegd.

Zo ontstaan rond het Canadameer nieuwe poelen en vennen. Een ervan gaat dienst doen als ‘spartelvijver’ voor honden en paarden. Tot dusver zochten deze dieren ook geregeld verkoeling in het Canadameer.

Onwenselijk, oordeelden de plannenmakers. ,,Want het Canadameer is echt als zwemvijver bedoeld”, zegt Arjan van Lubek van DLG. Voor mensen, welteverstaan.

Poepende honden en plonzende paarden zorgden voor onhygiënische en gevaarlijke situaties. De nieuwe waterpartij van ongeveer een meter diep moet uitkomst bieden.

Daarnaast komt ruimte voor plukken bos. Eik, meidoorn, sleedoorn en linde krijgen er volop ruimte. De plantdrift in cijfers: rond het Canadameer komen liefst 77.800 nieuwe bomen en struiken.

Staatsbosbeheer hoopt dat het gebied door de ontwikkelingen geschikt wordt voor bijvoorbeeld de klokjesgentiaan, een bloem die de bijzondere vlinder gentiaanblauwtje aantrekt. Of dit lukt, moet de tijd leren.

Nog dit kalenderjaar is de klus geklaard, maar het duurt daarna nog jaren voordat het natuurgebied volgroeid is.

reageren

geef een reactie

 • jan
  23 april 2016 om 11:35

  hoe krijg je de hekken uberhaupt open?

 • Johan Ruiten
  6 augustus 2014 om 12:31

  Het is er mooi aangelegd alleen weet ik niet precies waar de honden nou wel of niet los mogen is daar niet goed aangegeven ik bedoel dan dat stuk om de vijver van af het fiets pad naar de vijver. Graag duidelijke borden neer zetten.

 • Simone
  20 maart 2014 om 19:26

  Jammer dat er zoveel hekken om de spartelvijver heen staan. Dit maakt het erg paard en ruiter onvriendelijk. Voor even spartelen moet je bij elkaar vier keer je paard af- en opstijgen. Veel ruiters zijn hierdoor teleurgesteld in de lang verwachte spartelvijver.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog