www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Da’s een das!

26 mei 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Foto: Aaldrik Pot
Foto: Aaldrik Pot

Op dinsdag 20 mei is weer de jaarlijkse dassentelling gehouden in Drenthe. Ook in het Drents-Friese Wold is er vorige week op verschillende avonden geteld. Door middel van deze telling heeft de boswachter snel een beeld hoeveel dassen er op dit moment in het door Staatsbosbeheer beheerde deel van het nationaal park wonen. Door de telling elk jaar te laten plaatsvinden kun je de ontwikkelingen goed volgen. Om zoveel mogelijk burchten te kunnen bezoeken wordt er o.a. een beroep gedaan op de vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

Een aantal dagen voorafgaand aan de telling is iedereen voorzien van informatie over de burcht die zij zullen bezoeken. Met sommige waarnemers is boswachter Lysander nog even gaan kijken bij de burcht, zodat men goed op de hoogte is van de juiste locatie. Uiteraard worden de dassen tijdens deze telling zo min mogelijk verstoord. Dassen hebben een uitstekende neus en daarom ontvangen de waarnemers een uitgebreide instructie waarin bijvoorbeeld te lezen is dat men geen geurtjes mag dragen, maar ook geen bonen of knoflook mag eten! En uiteraard zoek je een plekje uit de wind.

Aan het begin van de avond is iedereen naar de toegewezen burcht vertrokken. Een waarnemingsformulier bij de hand, om aantekeningen te kunnen maken over hoe laat de dassen zich laten zien en wat ze doen. Het is vaak een lange zit die soms wordt beloond. Ook dit jaar waren er weer burchten waar de dassen zich helaas niet lieten zien. Op 15 verschillende plekken is er gepost en op 5 plekken zijn er dassen waargenomen. Ook op 5 plekken waren er vossen te zien die soms samen met de das in een burcht leeft. Uit één van de burchten kwamen verrassend genoeg 4 jonge spelende vosjes!

Gaat het nu slecht met de das? Dat is niet met 1 week tellen te zeggen. Maar er zijn dit jaar minder dassen waargenomen dan in voorgaande jaren. Om een nog completer beeld te krijgen, wordt op de burchten waar wordt getwijfeld aan de aanwezigheid van dassen, een camera geplaatst.

 

Boswachters

Joke van der Lei &

Lysander van Oossanen

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog