www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

De blauwe brigade en de klokjesgentiaan

20 november 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Al een aantal jaar is een groepje fanatieke vrijwilligers voor Staatsbosbeheer bezig om de groeiomstandigheden voor de klokjesgentiaan in het Drents-Friese Woldte verbeteren. Dit is van belang voor het Gentiaanblauwtje, een mooi maar zeldzaam vlindertje wat eitjes legt op de klokjesgentiaan. De groep heeft de wel heel toepasselijke naam de Blauwe brigade.

Afgelopen weekend is er in het Drentse deel van het Drents-Friese Gentianen-dicht-15.30-uur-Wold gewerkt bij een ven naast de Martenswal. Aan de rand van het ven zijn enkele jonge bomen verwijderd en daarna zijn er plaggplekken gemaakt. Deze plekken worden met een apart stuk gereedschap afgestoken zodat de kale grond zichtbaar wordt. In de verse aarde kan de klokjesgentiaan die aan de rand van de plagplek staat, zijn zaden laten vallen. Hopelijk komen er dan sneller meer planten in de omgeving van de al aanwezige klokjesgentiaan.                                                                 Klokjesgentiaan

plagplek martenswal 4Na een dag hard werken in de mooie omgeving hadden de vrijwilligers alle kleine boompjes weggehaald en 3 plagplekken gemaakt. De boompjes worden als ze klein zijn met wortel en al uitgetrokken en als ze groter zijn worden ze afgezaagd en in de bosrand neergelegd op stapels. In deze stapels vinden veel vogels en andere kleine diertjes een schuil- of nestelplaats in het voorjaar. Nu maar hopen dat de vlinders de weg er naartoe kunnen vinden.

gentiaanblauwtje

Plagplek

 

Gentiaanblauwtje

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog