www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

De “Oude Willem” wordt weer natuurgebied.

12 maart 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

De voormalige landbouwenclave Oude Willem van circa 450 hectare ligt als een wig midden tussen de bossen en heidevelden van het Nationaal Park Drents-Friese Wold op de grens van beide provincies.

Gedeputeerde Staten van Drenthe en het waterschap Reest en Wieden hebben de inrichtingsplannen voor het gebied vastgesteld. In de plannen staan maatregelen die nodig zijn voor waterbeheer natuur, recreatie, landschap, cultuurhistorie, archeologie en bodem.

Sloten en greppels worden gedempt om de grondwaterstand omhoog te krijgen. Dit is ook belangrijk om de waterstand in de omliggende vennen te doen stijgen. De Tilgrup ooit een kronkelende veenbeek, nu een brede kaarsrechte brede sloot krijgt deels zijn oude loop weer terug. In tijden van hevige neerslag kan het gebied straks ook dienen als buffer en extra water vasthouden. De werkzaamheden zijn in de periode 2015-2017.

Voor wandelaars worden graspaden uitgemaaid en ook de fietsverbinding wordt verbeterd. Nu de Oude Willem weer teruggegeven wordt aan de natuur is het Drents-Friese Wold een groots aaneengesloten natuurgebied. Waar ruimte is voor mensen en dieren om te dwalen in één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wie weet komt u straks hier het Edelhert tegen!

Gedeputeerde Rein Munniksma: “Oude Willem is een prachtig gebied en zeer terecht  één van de vier Drentse Icoonprojecten voor nieuwe natuur, waar het ministerie van Economische Zaken extra geld voor beschikbaar heeft gesteld. De plannen bieden nieuwe mogelijkheden voor de locale recreatiesector.”

Partners in dit project zijn: de provincies Drenthe en Fryslan, waterschap Reest en Wieden, Wetterskip Fryslan, de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf en Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Een groot deel van de kosten zijn gefinancieerd door de LIFE subsidie van de Europese Unie. Oude Willem

Oude Willem
Oude Willem

 

Boswachter Corné Joziasse

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog