www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Extra toezicht in het mooie Drents Friese Wold

23 april 2015 Lysander van Oossanen in Drents-Friese Wold

Het is eind april, alles wordt weer groener, temperaturen kruipen langzaam omhoog en de vogels zitten op hun nest. Mensen komen weer naar buiten en zoeken de natuur op met de fiets of met de benenwagen. Door deze toenemende drukte neemt soms ook de overlast toe. Reden voor de partners van de toezichtkring natuurhandhaving om weer met extra controles in natuurgebieden te starten. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar het Drents-Friese Wold.

Controles

Het doel van deze controles is om het aantal overtredingen in natuurgebieden terug te dringen. Veelvoorkomende overtredingen zijn crossen met motoren, verstoren of stropen van fauna, storten van (drugs)afval, loslopende honden, diesel- of houtdiefstal, mountainbiken of paardrijden buiten aangewezen paden of plegen van vernielingen. Deze zaken kunnen er toe leiden dat broedvogels en reeën schade ondervinden of recreanten onderling hinder van elkaar hebben.

Afvaldumpingen zijn een veelvoorkomende ergernis. Niet alleen voor de boswachters die het moeten opruimen, maar juist ook voor de bezoekers. Extra controles door ‘groene’ toezichthouders zijn daarom nodig. Deze worden tijdelijk geïntensiveerd in het Drents-Friese Wold en wijde omgeving.

Zondag 19 april was er ook een controle. Daarbij zijn vier bekeuringen uitgeschreven. Drie automobilisten zijn bekeurd omdat hun auto geparkeerd stond binnen een afgesloten zone. Ter hoogte van het Canadameer is een hondenbezitter bekeurd voor het loslaten lopen van de hond. Tijdens de controle werden ook twee dumpingen aangetroffen. Het is nog niet duidelijk wie hier verantwoordelijk voor is. Dit wordt nog uitgezocht.

Toezichtkring

Een toezichtkring natuurhandhaving is een door de politie gecoördineerd samenwerkingsverband van mensen met een opsporingsbevoegdheid van diverse opsporingsdiensten en milieu- en natuurbeschermingsorganisaties. Ze houden toezicht op de naleving van groene wetten. Naast de politie gaat het o.a. om Staatsbosbeheer, FUMO, provincie Drenthe, Natuurmomenten en It Fryske Gea.

Voorkom waarschuwing of boete

In het Drents-Friese Wold staat met borden aangegeven wat er mag en kan. Naast vrij wandelen op wegen en paden, krijgen ruiters de ruimte op de ruiterpaden en horen de ATB-routes in het Drents-Friese Wold tot de beste van Nederland. De toegang is verboden voor gemotoriseerd verkeer, maar honden zijn bijna overal welkom mits aangelijnd. Op de Kale Duinen zijn nu tot 15 augustus geen honden toegestaan in verband met het broedseizoen en de vele lammetjes. Het Canadameer is een veelgebruikte zwemplas, maar niet toegankelijk voor honden en paarden. Even verderop ligt echter de nieuwe spartelvijver; hier kunnen honden en paarden verkoeling zoeken.

De komende tijd worden er meer controles gehouden, houd dus goed de toegangsregels in de gaten en geniet van de lente. Dan komt u ook niet voor onaangename verrassingen te staan.

 Boswachter Lysander van Oossanen

bord

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog