www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

De volgende bui graag !

29 juli 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is van origine een nat natuurgebied. Zandgrond met een slecht water doorlatende keileem laag is de oorzaak! Ontwatering via sloten, winning van drinkwater en verdamping door bomen hebben de natuur droger gemaakt. Te droog eigenlijk. En dat gaat ten koste van vennen en poelen waar amfibieën leven. Zoals de Poelkikker.

Water in de vorm van regen is dus van harte welkom. We doen er vervolgens alles aan om dat water zo lang mogelijk in het gebied te houden. Zo worden sloten gedempt en de waterwinning straks met 50% terug gebracht. Allemaal bedoeld om het natter te maken.

Ook een wens van de waterschappen trouwens. Door klimaatveranderingen verwachten zij dat er veel meer regen gaat vallen in Nederland. Al dat water moet afgevoerd worden. En om te voorkomen dat woonwijken en landbouwgrond onder water komen te staan bij hevige plensbuien dienen natuurgebieden steeds meer als enorme waterbuffers. Komt dat even goed uit.

En zeg nou zelf. Prachtig toch zo’n ven!

vennetjepoelkikker-man            Poelkikker.

 

Boswachter Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog