www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Bedreigde paddenstoel ontdekt in het Drents-Friese Wold

4 december 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Robbert Vlagsma, één van onze enthousiaste vrijwilligers ontdekte op één van zijn struintochten een groepje van de bloedrode gordijnzwam.  Een zeer zeldzame soort in Nederland. Ik vind het altijd weer geweldig nieuws als er een nieuwe soort wordt gezien in het Wold. Of het nu een mosje is of een vogel, dat maakt mij niet uit. Het zegt mij dat het Drents-Friese Wold van groot belang is voor de natuur. En dat ons werk zin heeft. Ik vroeg Robbert wat hem beweegt en hoe hij deze ontdekking heeft gedaan.   ( Onderstaande foto is gemaakt door Robbert Vlagsma).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik struin nu al zeker 25 jaar door het Drents-Friese Wold. Ik geniet van de rust, het buiten zijn en de natuur. Dat is pure ontspanning. Ik heb een brede interesse voor allerlei aspecten van de natuur maar paddenstoelen vind ik het leukst. De reden daarvoor is dat dat de meeste verrassingen oplevert. Zo zag ik begin november tot mijn stomme verbazing een groepje rode gordijnzwammetjes staan tussen jonge fijnsparren. Bij thuiskomst heb ik deze met behulp van een microscoop opgezocht: het bleek de bloedrode gordijnzwam. De naam gordijnzwam verwijst naar een vlies dat bij jonge exemplaren de onderkant van de hoed afdekt. Deze soort is zeldzaam in Nederland en staat op de rode lijst van paddenstoelen met de status ‘bedreigd’. Ik had de soort eerder in Duitsland gezien tijdens een vakantie maar nog nooit in Nederland. Geweldig om deze nu weer te zien in het Drents-Friese Wold!

Meldingen zoals deze zijn van onschatbare waarde. Het zegt ook veel over hoe wij natuurbeheerders ons werk doen. En dan zijn het voorkomen van “nieuwe” soorten als deze winst.  Daar worden wij gewoon blij van. Net zoals wij heel blij zijn met Robbert en al die andere vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Zonder al die vrijwillige uren zou de natuur er in Nederland een stuk minder goed bij staan. 

Boswachter

Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

  • Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold
    7 december 2015 om 09:38
  • B de Vries
    4 december 2015 om 23:15
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog