www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

De enige groene loofboom in de winter!

22 januari 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Ja, dat is hulst. Vanmiddag in het bos viel me deze boom weer eens op. Niet zo gek eigenlijk wanneer je als boom de enige bent met groene bladeren in januari. Heb even goed staan kijken naar deze prachtboom met zijn mooie rode bessen en wasachtige stekelige bladeren. Hij of zij is vrij algemeen in het Drents-Friese Wold en als natuurbeheerders zijn we blij met deze boom, die echt thuishoort in een natuurlijk en gevarieerd bos.

hulst

Na de boom nog eens bewonderd te hebben, besloot ik verder op internet te surfen naar wetenswaardigheden over deze boom om deze met de lezer van dit blog te delen. Als u verder leest weet u waar de naam Hollywood vandaan komt! En waarom de plant zo favoriet is in kerststukjes. Verspreiding
Hulst is dus de enige groene loofboom in Nederland. En kan onder gunstige omstandigheden wel15 m hoog worden bij een lichte standplaats. We vinden hem ook vaak als ondergroei in bossen, meestal in eiken-beukenbossen maar ook in  houtwallen. De meeste hulsten staan in Drenthe. Belangrijke populaties vinden we ook in Zuid-Friesland, de Veluwe en Zuid-Limburg. Het is ook een karakteristieke struik voor oude boerderijhagen.

Naamgeving
Het Latijnse woord ilex is afgeleid van quercus ilex= steeneik omdat de bladeren van de gewone hulst een beetje op die van de eik lijken. De soortnaam aquifolium betekent met naalden aan de bladrand en werd al gebruikt door de Romeinse schrijver Plinius de Oudere. Huls is een oud Germaans woord en betekent steken, prikken. Uit het Oud-Engelse woord holegn werd holly. Hollywood betekent dus hulstbos. Plaatsnamen die naar de vroegere aanwezigheid van hulsten verwijzen zijn Hulshorst in Gelderland en Hulst in Zeeuws-Vlaanderen.  

Kenmerken
Hulst is tweehuizig; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bomen. De kleine porselein witte, zwak geurende bloemen verschijnen in mei. Zij staan in schermpjes bij elkaar in de bladoksels. De vruchten die zich alleen bij de vrouwelijke hulst ontwikkelen, zijn zoals bekend erwtengroot, koraalrood en blijven de hele winter aan de boom zitten.
Voor mensen zijn de bessen giftig, maar vogels zoals appelvinken en lijsterachtigen eten ervan zonder nare gevolgen.  

Symboliek
In Groot-Brittannië speelt de hulst een belangrijkere rol dan in Nederland en België, voor al rond de kersttijd. Hulst symboliseert liefde en hoop.

Gebruik
Hulsthagen werden vroeger als weerhagen tegen dieven en vijanden aangeplant, maar ook om het vee op het weiland de houden. Het hout van hulst wordt graag gebruikt voor draaiwerk, b.v. voor het vervaardigen van schaakstukken.

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog