www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Zelfs grote waterplassen op de Kale Duinen!

4 februari 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Het is heel nat in het Drents-Friese Wold. Zo nat dat er grote plassen water staan op de Kale Duinen. Een unieke gebeurtenis voor mij. Nog niet eerder gezien. Volgens  collega’s was het ergens in 1998 of 1999 nog natter. Lang geleden. Dat het zo nat is, vind ik eigenlijk wel mooi!

Natuurbeheerders mopperen vaak over verdroging van natuurgebieden. En terecht! In veel van deze gebieden is vroeger grondwater onttrokken. Ook nu nog. De omliggende landbouwgronden hebben een diepere grondwaterstand nodig en de drinkwaterwinning in het gebied pompt nog steeds water naar boven. Gelukkig is dat laatste over een jaar of tien gehalveerd.

Een hogere en meer natuurlijke grondwaterstand in het Drents-Friese Wold staat op nummer 1 van ons verlanglijstje. Goed voor veel planten en dieren. En die vele regen van de laatste tijd helpt daarbij. Natuurgebieden worden ook gebruikt om neerslagpieken op te vangen en vast te houden zodat lager gelegen gebieden en steden droge voeten houden. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten. Mooi toch!

Boswachter Corné Joziasse

kale duiden water
Plassen op de Kale Duinen                                                                 Foto: Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog