www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Buitencode gelanceerd

20 april 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Natuurorganisaties en sportbonden in Nederland hebben de handen ineen geslagen. Met de nieuwe ‘Buitencode’ willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden: “Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!”

De Buitencode bestaat uit vijf regels:

* Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
* Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
* Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
* Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
* Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

Logo Ruimte voor elkaar

Nederlanders trekken graag de natuur in en komen elkaar steeds vaker tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn in het bos. Dat geeft soms wrijving tussen bezoekers, want niet iedereen heeft evenveel begrip voor de beleving van een ander. Een beeld dat bevestigd wordt door de Grote Natuur Enquête van Natuurmonumenten waarin 43.000 mensen zich uitspreken over natuurbeleving. Bovendien is er bij deze groep weinig kennis over verantwoord gebruik van de natuur.

Deze samenwerking levert een ‘Buitencode’ op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: “Ruimte voor elkaar sportief gebaar”. Hiermee vragen we bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen. Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar én met de natuur om. En zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur. Deze Buitencode is er voor iedereen.

We gaan voor een positieve toon waarbinnen mensen elkaar aanspreken op hun gedrag, met humor en een high five. We laten daarmee zien dat iedereen kan blijven genieten van sporten en bewegen in de natuur. Juist door rekening te houden met anderen en respect te tonen voor mens en natuur”.

NTFU heeft het initiatief genomen voor deze campagne, meer info is terug te vinden op www.ntfu.nl/buitencode Hier staat ook het gemaakte filmpje.

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

  • ankit saini
    8 augustus 2018 om 09:00

    Now here is available guidelines of the online payments online payday loan and on the behalf of introduction you can explore more about it to know very good.

  • chaoticablog
    27 mei 2016 om 07:33

    Klinkt mooi, maar de raliteit is weerbarstig. Laten we er wat van maken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog