www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Internationaal kamp Junior Rangers een succes

19 juli 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Wat ben ik trots om boswachter te zijn in een Nationaal Park waar Junior Rangers actief zijn. De jongeren zijn ambassadeur voor de Nationaal Parken en helpen waar het kan bij diverse werkzaamheden. Het is niet niks om als puber toch belangstelling te houden voor de natuur.

Vandaag had ik het genoegen om met 28 jongeren uit diverse Nederlandse Nationale Parken samen te mogen werken. Aanwezig waren ook enkele jongeren en hun begeleiders uit het Nationaal Park Wattenmeer uit Duitsland. De samenwerking tussen de parken bestaat al enkele jaren en is goed voor de jongeren en hun taalontwikkeling.

ven rand voor het werk
Venrand voor het werk

Tijdens het zomerkamp willen de jongeren ook altijd een klus doen in het gebied waar ze te gast zijn. Dat komt goed uit, want werk hebben wij in het Drents-Friese Wold altijd wel. Na goed beraad in ons beheerteam, is besloten dat we boompjes konden gaan zagen bij een ven in het Prinsenbos. Gisteren heb ik het gebied uitgebreid geïnventariseerd op broedgevallen en andere bijzonderheden, om verstoring te voorkomen. De omstandigheden waren goed, geen broedgevallen en de beplanting op de aangewezen plek niet gevoelig voor betreding.

Junior Rangers aan het werk
Junior Rangers aan het werk

Er was besloten om vroeg te beginnen, in verband met de verwachte hoge temperaturen vandaag. Om 9.00 uur kon ik de jongeren verwelkomen en over het NP Drents-Friese Wold vertellen. Dit ging soepel wisselend tussen Nederlands en Engels, want mijn Duits is niet goed genoeg om er een duidelijk verhaal van te kunnen maken. Na de inleiding heb ik de werkzaamheden uitgelegd en ook verteld dat gezien het seizoen er voorzichtig te werk gegaan moest worden. Altijd letten op kikkers, insecten en planten om je heen. In de winter maakt dat niet zo veel uit en dan gaan de jongeren als beesten te keer in het veld en binnen de korte tijd liggen er dan ook vele bulten bomen. Deze keer lag het tempo een beetje lager, hierdoor was er wel tijd om te vertellen over de planten en dieren die hier leven.
Na enkele keren drinkpauze gehouden te hebben is het resultaat van het werk al goed te zien. Nog even met z’n allen de boompjes de bosrand in slepen en dan is het klaar voor deze ochtend. Na een dankwoord namens Staatsbosbeheer en van mijn kant kreeg ik een groot applaus voor het begeleiden van de groep. Dat hoeft nou ook weer niet, maar wordt door mij zeker zeer gewaardeerd.

ven rand na het werk
Venrand na het werk

Als jou, jongere tussen 12 en 18 jaar, dit ook leuk lijkt, kijk dan eens op de site van de Junior Rangers. De link staat hier http://www.juniorrangers.nl/index.html. In het Drents-Friese Wold ben je meer dan welkom om deel te nemen aan dit gezellige en leerzame project.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog