www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Kraanvogels in het Drents-Friese Wold

7 augustus 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Kraanvogel

Kraanvogel foto Susanne Satijn

Ja. U leest het goed. Dit jaar is het gelukt. Een kraanvogel echtpaar heeft met succes twee jongen op de wereld gezet. Een primeur voor het Nationale Park Drents-Friese Wold. De poging van vorig jaar is helaas mislukt, waarschijnlijk door verstoring. Of het om dezelfde vogels gaat is moeilijk te zeggen. Kraanvogels zijn zeer gevoelig voor verstoring en verlaten snel het nest met alle gevolgen van dien.

Grazieuze moerasvogel

Deze grote moerasvogel is een gracieuze verschijning met name tijdens de paarvorming in het vroege voorjaar. Dansend en trompetterend maken zij elkaar het hof. Een prachtig schouwspel. De jongen zijn inmiddels uitgevlogen en zwerven samen met de ouders rond in en nabij het Drents-Friese Wold.

Beheren met succes

Goed te weten dat ook het Drents-Friese Wold geschikt is voor kraanvogels. Dat vermoeden was er natuurlijk wel maar “eerst zien dan geloven”. Het begin is nu gemaakt, lijkt het en daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee. Ook een bevestiging dat de genomen beheermaatregelen succes hebben. Een belangrijke maatregel is het herstellen en verhogen van de grondwaterstand. Sloten dempen zorgt ervoor dat regenwater langer in het natuurgebied blijft en daardoor “vernat”. Zeldzame planten- en dierensoorten komen hierdoor terug zoals de kraanvogel.

In welke natuurgebieden zijn ze te zien

Het aantal kraanvogels groeit in Drenthe. Het Fochteloërveen heeft de grootste aantallen. In het Dwingelderveld zijn ze voor een paar jaar terug ook neergestreken en broeden daar inmiddels ook met succes. Het Wapser- en Doldersumseveld  wordt ook regelmatig bezocht. Nog even en dan vertrekken de meeste naar de overwinteringsgebieden in Zuid Spanje en noordelijk Afrika. Tot nu bleven enkele overwinteren in het Fochteloërveen.

Ruimte voor natuur

Het Nationaal Park het Drents Friese Wold is een groots natuurgebied waar de natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan. En waar ontmoetingen met dieren een echte natuurervaring geven. Dus als u een grote vogel ziet overvliegen kan het dus zomaar een kraanvogel zijn.

Boswachter

Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

 • Piet van Dam
  15 juni 2022 om 16:33

  We hebben 2 kraanvogels gespot in het fries drenthse woud. Ook op de foto. Helaas geen super kwaliteit omdat ze ver weg zaten. Wel een unieke ervaring.

 • Pannenborg
  27 januari 2019 om 10:36

  4 Kraanvogels bij vledder gespot. Erg mooi om te zien en te horen.

 • Welmoed Vlaanderen
  15 oktober 2017 om 10:41

  Ik heb ze gezien, maar mijn Familie geloofde me niet. Wij hebben een vakantiehuisje bij Hogersmilde. Met dit bericht moeten ze me wel geloven. Wat een prachtige statige vogels zeg. Ik ben wel even van de fiets gestapt om het stel te bewonderen. Daar wordt ik nu heel gelukkig van.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog