www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Honden tijdelijk niet welkom op de Kale Duinen tijdens broedseizoen

7 maart 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Tapuit

Tapuit

Vogels die op de grond broeden, grondbroeders schieten in de stress bij het zien van een hond. Als grondbroeder een geschikt nestplekje vinden in ons drukke Nederland, is zoeken naar een speld in een hooiberg. De landbouw bewerkt het land steeds vroeger en intensiever zodat deze vogels daar weinig kans maken. Met het tragische gevolg dus dat deze vogels zo zeldzaam zijn en dreigen uit te sterven. De Kale Duinen(Aekingerzand) bieden uitkomst en daarom helpen we deze vogels door honden van 15 maart tot 15 augustus geen toegang te geven.

Bedreigingen

Natuurgebieden als de Kale Duinen bieden de beste kansen om nog wel enkele jongen groot te brengen. Maar ook hier liggen veel bedreigingen op de loer. Loslopende honden is daar een belangrijke van. Hondenbezitters zijn zich vaak van geen kwaad bewust. Oudervogels vliegen van het nest bij het naderen van een hond en de jongen of eieren liggen onbeschermd, koelen af of vallen ten prooi aan rovers. Zo gaan veel nesten van tapuit, veldleeuwerik en nachtzwaluw helaas verloren. Doodzonde voor deze zeldzame vogels.

Toevluchtsoord

De Kale Duinen en andere grote heidegebieden zijn de laatste plekken in Nederland waar grondbroeders nog voldoende ruimte hebben om een nestje te maken. Daar maken tapuit, veldleeuwerik en andere vogels dan ook dankbaar gebruik van. Om ze een handje te helpen hun jongen groot te brengen zijn honden dan ook  van 15 maart tot 15 augustus hier tijdelijk niet welkom. Buiten deze periode zijn honden aan de lijn weer welkom.

kale duinen geen honden van 15 maart - 15 augustus
kale duinen geen honden van 15 maart -15 augustus

 

Aan de lijn en hondenlosloopgebieden

U bent in andere gebieden van het Drents-Friese Wold van harte welkom met uw hond. In het algemeen geldt, hond aan de lijn. In de hondenlosloopgebieden aan de randen van het Nationaal Park Drents-Friese Wold mag de hond los op de paden. Uw hond moet dan wel goed naar u kunnen luisteren. En mag uiteraard geen wilde dieren en schapen opjagen of andere bezoekers lastig vallen. En wil uw hond het water in dan kunt u terecht in de spartelvijver even ten noorden van het Canadameer.

Bedankt voor uw medewerking

Gunt u deze mooie en bijzondere vogels ook een plekje onder de zon en wilt u blijven genieten van hun aanwezigheid. Ga dan met uw hond naar een hondenlosloopgebied of waar de hond aan de lijn welkom is. Uiteraard blijft u van harte welkom om als wandelaar of fietser dit prachtige gebied te bezoeken en te luisteren naar de veldleeuwerik die hoog in de lucht zijn keel schor zingt.

Hondenfolder

voor meer informatie over honden in het Drents-Friese Wold. Download de folder

Boswachter Corné Joziasse

Nationaal Park Drents-Friese WoldRuimte voor wildere natuur

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog