www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Natuuronderzoeker voor één dag

26 april 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
junior rangers

junior rangers

Stefan, sinds een jaar begeleider van de junior rangers van het Drents-Friese Wold wil van zijn hobby zijn werk maken. Wie wil dat nou niet? Zeker als die hobby natuur is. Om zijn droom waar te maken volgt hij een studie Wildlife Management. Het mooie van deze opleiding is dat hij regelmatig veldonderzoeken mag organiseren naar planten en dieren en hun onderlinge relaties. Bij deze een kort verslag van zijn meest recent onderzoek.

Onderzoeker voor één dag

Ja, en als je dan op zoek bent naar goede onderzoek gebieden en je bent lid van de junior rangers Drents-Friese Wold dan hoef je natuurlijk niet ver te zoeken. Afgelopen zaterdag was het zover. Na een wat haastige start en de nodige improvisatie nam Stefan de leiding. En met zijn instructies startte het onderzoek. Alle rangers pakten hun rol goed op. Onder leiding van onze boswachter Liesbeth Koel vertrok de groep richting onderzoekgebied.

Kikkers en ringslangen

Doel van het onderzoek, het leefgebied van kikkers verkennen met de daarbij horende planten. De heide kikker, de bruine kikker en de groene waren onderdeel van het onderzoek. En hoe zat dat ook alweer met het verschil in kikkerdril? De heikikker altijd een vroege voorjaarsbode heeft zijn piek al achter de rug en laat zich nu niet zo makkelijk meer zien. Ringslangen zijn ook gezien. Prachtige beestjes en een genot om naar te kijken. Enkele vennetjes zijn bezocht om de verschillende grassen en zeggesoorten op naam te brengen. En dat valt niet mee met de op elkaar lijkende soorten, weet ik nog van mijn groene opleiding lang geleden. Het Drents-Friese Wold heeft veel vennetjes en natte gebieden. Een eldorado voor kikkers, ringslangen en salamanders. Het is daarom van belang de grondwaterstand te verhogen zodat ook deze dieren tijdens drogere tijden de ruimte hebben. Het voormalig landbouwgebied de Oude Willem wordt daarom op dit moment onderhanden genomen en weer opgenomen in de natuur.

Oefening baart kunst

Een goede oefening dus voor alle rangers en met name voor Stefan. Voor zo’n onderzoek komt nog heel wat werk op je af. Vooral in de voorbereiding en organisatie. Een leerzame dag dus maar vooral ook een leuke dag met elkaar in de natuur tijdens een zonovergoten dag. Onderzoek naar en monitoring van soorten is heel belangrijk om te zien of het beheer van de natuur in het Drents-Friese Wold werkt. Meten is weten zo gezegd. Er zijn dan ook verschillende professionele onderzoekers aan het werk in het Wold. Wie weet zien we Stefan over een paar jaar terug als professioneel onderzoeker van een echt onderzoeksburo.

Junior Rangers

De junior rangers bestaan uit een enthousiaste groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Iedere maand gaan zij een zaterdag op ontdekkingstocht in de natuur van het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. En doen allerlei klussen in de natuur, zoals dennen verwijderen in de hei. En als echte ambassadeurs helpen zij een handje mee in grotere evenementen zoals straks de wildernisdag op 16 juni bij het Buitencentrum in Appelscha. Junior rangers is een initiatief van de Nationale Parken. De rangers verwelkomen nog steeds nieuwe enthousiaste leden.

Nationaal Park Drents-Friese Wold. Ruimte voor wildere natuur.

 

reageren

geef een reactie

  • Jan Gebben
    26 april 2018 om 13:38

    Hele mooie hobby van die jongeren, fijn dat die er nog zijn en wens ze een goede toekomst.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog