www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Afname insecten gigantisch!

17 mei 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
nachtpauwoogFoto: Widmar van der Meer

nachtpauwoog Foto: Widmar van der Meer

Alarmerende berichten in het Dagblad van het Noorden van dinsdag 15 mei. De krant begint op de voorpagina: Afname insecten ecologische ramp. Een afname van meer dan de helft in de laatste 20 jaar. Heftig denk ik dan. Ongelofelijk? Als deze trend zich voortzet? Wat vliegt of kruipt er dan nog rond over 20 jaar? Ik kan me niet voorstellen dat we dit laten gebeuren.

Dramatisch.

De dramatische cijfers zijn afkomstig van Natuurmonumenten uit onder andere de natuurgebieden Dwingelderveld en Mantingerveld. Natuurgebieden op steenworp afstand van het Drents-Friese Wold. Ik verwacht niet dat de cijfers hier in het Wold minder dramatisch zullen zijn. Oorzaken van de halvering van de insectenrijkdom zijn immers te wijten aan de manier van landbouw bedrijven. Dat speelt in heel Nederland en breder. In Duitsland speelt zich het zelfde drama af. Zou het in Europa anders zijn? Lijkt me niet.

Geen zingende veldleeuwerikken meer?

Even wat dichter bij huis. Hoe moet het nu verder met onze zeldzame vogels die afhankelijk zijn van insecten in het Drents-Friese Wold? Denk aan tapuit, grauwe klauwier, paapje en ga nog maar even door. Geen zingende veldleeuwerikken meer boven de Kale Duinen? Kan me het niet, nog niet voorstellen. Dit laten we toch niet gebeuren hoor ik mezelf weer zeggen. Op de radio spreekt een stem enthousiast over hoe goed het gaat in Nederland. Met de welvaart dan, financieel. De keerzijde van die voorspoed wordt op een meer gedempte toon uitgesproken; natuur holt achteruit, onze  (klein)kinderen opzadelen met milieuproblemen. De stem put uit een ander net uitgekomen onderzoek van het CBS.

Wat doen wij

in het Drents-Friese Wold aan behoud van insecten en dus vogels en het hele ecosysteem? We verbinden heidevelden met elkaar en willen daarmee isolatie van insecten populaties te voorkomen. We houden de Kale Duinen kaal. We maken bosranden minder strak en met een geleidelijke overgang van hei/gras naar bos. Zorgen voor meer variatie in het bos. Richten samen met Provincies en geld uit Brussel natuurterreinen in zoals de Oude Willem en Vledder Aa. Niet om ons zelf op de borst te kloppen. Helemaal niet. Maar het lijkt allemaal zo weinig, als je naar de oorzaken kijkt die op zo’n grote schaal spelen. Een reden te meer om ieder geval onze insecten goed te blijven monitoren. Onze boswachter ecologie Widmar is dan ook een onderzoek gestart naar de vlinders in het Drents-Friese Wold. Volg het blog voor de uitkomsten als je op de hoogte wil blijven hoe het met de vlinders gaat in het Nationaal Park. En ik kan nu niet meer dan de hoop uitspreken dat de echte oorzaken van deze dramatische afname structureel worden aangepakt.

 

Nationaal Park Drents-Friese Wold Ruimte voor wildere natuur

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog