www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een mooi 2018 in het Drents-Friese Wold

19 december 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Steeds meer lezers weten het blog van het Drents-Friese Wold te vinden. Het is fijn te merken dat een groeiend aantal mensen op de hoogte wil blijven en betrokken wil zijn bij het wel en wee in het Drents-Friese Wold. Vandaar het idee nog even terug te blikken naar de hoogtepunten van 2018 eerder genoemd in dit weblog.

Oude Willem

Na jaren van voorbereiding startte dit jaar de herinrichting van de Oude Willem. 450 hectare landbouwgrond in het hart van het Nationale Park terug naar de natuur. Met als belangrijkste doel, het verhogen van de grondwaterstand door het dempen van sloten. Zodat omliggende vennen niet verdrogen. Een groots project gefinancieerd door LIFE+ en in opdracht van de provincie uitgevoerd.

Natuurlijk en gevarieerd bos

Op dit moment is de aannemer aan de slag in het bos. Een bos wat meer en meer een natuurlijker en gevarieerder karakter krijgt. Een plek waar dieren en zeldzame planten zich thuis voelen. En onze bezoekers de echte natuur kunnen opzoeken. Even weg van alles.

natuurlijk en gevarieerd bos
natuurlijk en gevarieerd bos

Gebruikersgroepen en vrijwilligers

Zijn aan slag gegaan om de ruiter- en de atb routes te onderhouden en van goede markering te voorzien. Zonder zoveel helpende handen is het niet te doen om die mooie routes in het Drents-Friese Wold in stand te houden. Dat geldt ook voor zoveel andere klussen in het natuurbeheer die door een groeiend aantal vrijwilligers worden uitgevoerd. Daar zijn we natuurlijk harstikke blij mee. Veel mensen vinden het blijkbaar fijn om in de natuur te werken.

Evenementen

De wildernisdag was met zijn 2e editie ook een gezellig evenement bij het Buitencentrum. Hoe maak je een pijl en boog, kleding en wat is eetbaar uit de natuur? Bezoekers van de wildernisdag weten dat nu. Het Drents-Friese Wold is een groots natuurgebied waar je wildernis kan beleven. Uniek in Nederland. Dit trekt veel bezoekers aan. We zien dan ook een toename van grote evenementen zoals de Autumn Desert Trail, Runforestrun en de Boomfeestdag onlangs.

Vuurtje maken kun je niet vroeg genoeg leren
Vuurtje maken kun je niet vroeg genoeg leren

Volgend jaar?

Al schrijvende realiseer ik me dat een groot aantal activiteiten nog niet is genoemd en dat er dus best wel veel gebeurt in zo’n jaar. Wat betekent dit dan voor het komende jaar? Ik zou zeggen blijf dit blog volgen dan houden wij je op de hoogte.

Wij van het Drents-Friese Wold waarderen het enorm dat u dit blog volgt.

Namens alle medewerkers van ons beheerteam. Hele fijne feestdagen !

 

reageren

geef een reactie

 • Gijs
  25 december 2018 om 12:03

  Volg met veel belangstelling de berichten en de foto.s. Hopen komend jaar weer een aantal weken te vertoeven net onder het Drents Friese wild. Hgr

  • Jan Luimstra
   5 januari 2019 om 11:51

   Geboren en getogen in Appelscha. Woon nu in Scharnegoutum en ben vrijwilliger SSB op de Potskar II bij het Sneekermeer. Een aantal jaren geleden werden everzwijnen gevonden in het Drents-Friese Wold en in 2018 nog een melding op Oude Willem die vals bleek te zijn. Betrof hier tamme hangbuikzwijntjes. Kan me voorstellen dat SSB de aanwezigheid van zwijnen niet bekend maakt, maar ben toch erg benieuwd of er nog een kleine populatie aanwezig is. Van een kennis ontving ik een foto van een everzwijn (beer) gemaakt in het Fochteloerveen. Vraag is of die foto daar werkelijk gemaakt werd.
   Uw reactie stel ik erg op prijs en kan naar jan- luimstra@ziggo.nl zodat de info niet gedeeld wordt.

  • Gijs
   16 januari 2019 om 23:09

   Nooit bij stil gestaan dat de kale duinen zo snel kunnen dichtgroeien tot een bos. Gelukkig dat er mensen in de omgeving wonen die zich inzetten om de zandduinen echt kaal te houden. Wij wonen er bijna 200 km vandaan. Beetje ver maar we genieten op afstand. Met veel respect hopen we er de komende zomer weer door te fietsen en te lopen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog