www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Wisseling van de wacht

31 maart 2021 Boswachter Aaldrik Pot in Drents-Friese Wold

Mark Hollemans (links) en Lysander van Oossanen.

Niet alleen het Drents-Friese Wold zelf is in beweging, ook de mensen die er werken komen en gaan. Zo is Mark Hollemans op 1 maart begonnen als teamleider. Hij werkte hiervoor bij de politie als teamleider. Boswachter beheer Lysander van Oossanen maakt begin april de overstap naar boswachter publiek. Beide collega’s vertellen graag over deze verandering.

Mark Hollemans werkte bijna 18 jaar voor de politie, maar zijn liefde voor de natuur trok hem naar Staatsbosbeheer en het Drents-Friese Wold. ‘Het mogen werken met een klein team in zo’n prachtig groot en robuust gebied heeft me doen besluiten deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Als teamleider zal de focus van mijn werk niet echt bij het veldwerk liggen natuurlijk, maar het feit dat je wel altijd bezig bent met buiten was iets wat ik miste in mijn vorige werk’, vertelt Mark.

Mark heeft nu een maand kunnen proeven en ruiken aan het werk en heeft beslist geen spijt. Het lijkt een wat opmerkelijke keuze, van een blauw naar een groen uniform, maar Mark denkt dat juist dat hij de kennis en kunde die hij in zijn werk bij de politie heeft opgedaan, goed kan inzetten voor Staatsbosbeheer en het gebied. ‘Ik merk dat er veel verschillen, maar minstens zoveel overeenkomsten zijn. De grootste overlap is dat het in beide gevallen vooral mensenwerk is. Wat me verder opvalt is dat de collega’s bij Staatsbosbeheer zonder uitzondering gepassioneerd, betrokken en enthousiast zijn en dat men liefde voor het vak en het gebied uitstraalt. Dat werkt heel prettig en het voelt goed hier deel van te mogen uitmaken.’

Transfer

Een van de mensen die Mark als collega zal gaan begeleiden is ‘oudgediende’ Lysander van Oossanen. Lysander werkt nu dertien jaar bij Staatsbosbeheer als boswachter beheer. Maar nu maakt hij dus de overstap naar boswachter publiek. Dat lijkt een bijzondere en ietwat onverwachte transfer voor mensen die Lysander al kennen. Hij ziet dat zelf inmiddels anders.

De Hoekenbrink is een van de parels in het Drents-Friese Wold.

‘Al 13 jaar lang ben ik met vol enthousiasme bezig in het beheer van het prachtige Drents-Friese Wold. Het zijn 13 jaren geweest waarin geen jaar hetzelfde was. Iedere keer zijn er weer nieuwe uitdagingen, nieuwe opdrachten, een verlegde focus of andere collega’s. Het gebied bleef hetzelfde. Een gebied waar ik verliefd op ben geworden. Het Wold dat mij iedere keer weer doet verrassen. Hier wil ik blijven om het gebied iedere dag een beetje mooier te maken’, leidt Lysander zijn verhaal in.

Eigen ervaringen

Maar waarom dan nu toch de overstap, van beheren naar vertellen om het maar even plat te zeggen? ‘Ja, dat is misschien wel verrassend. Dertien jaar geleden lag deze functie nog heel ver van mij af. Ik wilde het beheer in, omdat ik dacht dat ik daarmee de natuur het beste kon helpen. Nu ben ik gaan inzien dat het succes van het natuurbeheer afhankelijk is van de mate waarin je je omgeving mee kan nemen met de beleving van het gebied. Iedereen ervaart het gebied vanuit zijn eigen perspectief en emotie’, aldus Lysander. ‘Ik ben er klaar voor om het verhaal van het Drents-Friese Wold vanuit mijn eigen ervaringen te vertellen. Met gevoel en oog voor het perspectief en de emoties van het publiek en de gebruikers én de belangen van de flora en fauna.’

Als boswachter publiek is Lysander vanaf nu het gezicht van het team voor de buitenwereld. Maar hij doet het werk natuurlijk niet alleen. Ook de rest van het team vertelt graag over het gebied. Als je Lysander vraagt naar wat hij bezoekers van het gebied wil meegeven, is hij kort en krachtig: ‘Laat je verrassen en verwonder je.’

Tot ziens

Met de overstap van Lysander, komt er voor mij, Aaldrik Pot, een eind aan mijn tijdelijke functie als boswachter publiek in het Drents-Friese Wold. Ik pak mijn werk als adviseur natuur, landschap en faunaecologie bij Staatsbosbeheer Drenthe weer op en zal in die hoedanigheid ook betrokken blijven bij het Drents-Friese Wold.

reageren

geef een reactie

  • Rea
    31 maart 2021 om 21:05

    Dag Aaldrik, je was een fijne boswachter!
    Het ga je goed, Rea

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog