www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Wollige maaimachines

14 mei 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Maandag 13 mei heeft Staatsbosbeheer de eerste schapen los gelaten om de bosranden van het Waterlandsebos te begrazen. De schapen zijn in een verplaatsbaar raster gezet om de reuzen- berenklauwen aan te pakken. Staatsbosbeheer kiest in de bestrijding van berenklauw voor schapen in plaats van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Camera360_2013_5_13_122758

Reuzenberenklauw
De metershoge reuzenberenklauw heeft enorme bladeren en opvallende witte bloemschermen. In de winter verdwijnt de plant maar zijn de decoratieve dikke stengels wel zichtbaar. De reuzenberenklauw is voor mensen gevaarlijk omdat de bladeren en stengels haartjes dragen die bij aanraking voor irriterende brandwondjes zorgen. Schapen zijn juist dol op de jonge bladeren van de reuzenberenklauw. Om de overheersende aanwezigheid van de reuzen berenklauw tegen te gaan wordt dit deel van het bos begraasden.

Mobiel raster
De schapen lopen binnen een verplaatsbaar (‘mobiel’) raster waar stroom op staat en kunnen hierdoor zonder herder gericht ingezet worden op locaties waar veel berenklauw staat. Regelmatig zal het mobiele raster gecontroleerd worden en zal er bij de schapen gekeken worden. Omdat wij niet 24 uur per dag bij de schapen kunnen zijn wil Staatsbosbeheer u vragen om calamiteiten door te geven aan de boswachter via onderstaande contactgegevens.

Recreanten
Staatsbosbeheer vraagt de hondenbezitters om in de buurt van het mobiele raster de hond aan de lijn te houden in verband met de veiligheid voor de schapen. Wij geven dit ook aan met pictogrammen op houten paaltjes. Ook het ruiterpad gaat door het tijdelijke begrazingsgebied en zal daarom tijdelijk een stukje omgeleid worden. Staatsbosbeheer wil u al vast bedanken voor uw medewerking.

Heeft u nog vragen?
Staatsbosbeheer Stadsbossen Almere, Kemphaanpad 10, 1358 AC Almere, Telefoon: 036-5384416 of per E-mail: stadsbossenalmere@staatsbosbeheer.nl, www.staatsbosbeheer.nl/stadsbossenalmere

reageren

geef een reactie

 • j hoekstra
  14 mei 2013 om 10:58

  ik heb mij afgemeld voor berichten maar krijg nog steeds mails van u ik vraag u om geen berichten meer te sturen m.vr.gr. j hoekstra

  • staatsbosbeheerflevoland
   14 mei 2013 om 13:07

   Beste meneer Hoekstra, u heeft 5 weken geleden aangegeven op dit blog dat u een melding wilt ontvangen zodra een nieuw bericht wordt geplaatst. U kunt zich hier zelf weer voor afmelden via een link die in dat bericht staat. Wij kunnen wel de lijst zien met mensen die zich hebben aangemeld, maar kunnen die niet wijzigen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog