www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Ringen van de zeearend in de Boswachterij Roggebotzand.

6 juni 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
Veiligheid voor alles foto Jan Jaap
Veiligheid voor alles
foto Jan Jaap

Woensdagmorgen 29 mei was het dan zover. Het jong van de zeearend zou worden geringd. Om 10.30 hadden zo’n 12 personen zich verzameld op de parkeerplaats van het KWFbos, waaronder een journalist van de Stentor, een cameraploeg van Omroep Flevoland en burgemeester mr. A.B.L. de Jonge, die deze dag teven als “ambtenaar van de burgelijke stand” zou fungeren om de jonge zeearend als nieuwe burger van Dronten welkom te heten.

De weergoden waren echter van plan deze dag niet ongemerkt te laten verlopen. Dinsdag was een stralende dag en nu was er regen dat soms met bakken tegelijk uit de hemel viel.Daar de veiligheid van klimmer Jakko Moleman vooropstond werd besloten het ringen uit te stellen. In het gemeentehuis van Dronten werd gewacht op gunstigere weersomstandigheden.

Omstreeks 10.30 klaarde de lucht en werd het gelukkig droog. We vertrokken weer richting nest.

De jonge zeearend word gemeten en gewogen foto Jan Jaap
De jonge zeearend word gemeten en gewogen
foto Jan Jaap

Bij het naderen van het nest vertrok het ouderpaar om op veilige afstand de verrichtingen gade te slaan. Na een zeer geslaagde en snelle klim, kwam rond het middaguur, als een geschenk uit de hemel, veilig verborgen in een zak – nu nog weerloos- de toekomstige Keizerin van het luchtruim naar beneden.

Onder aan de voet van de boom stond collega Andrea van de Berg om alle verplichte gegevens van het zeearendenjong te noteren. Het bleek een gezond jong te zijn met een gewicht van plm. 4,5kg.

Jong gaat weer omhoog foto Jan Jaap
Jong gaat weer omhoog
foto Jan Jaap

Na beide poten te hebben voorzien van een ring (een registratienummer en een landsring) werd ze weer opgehesen naar haar nest, al die mensenwezens onder zich latend om daar op 35 meter hoogte weer alleen te zijn in haar bekende en veilige omgeving, alleen omringd door het ruisen van de wind door het gebladerte van de populieren. De ouders namen hun zorgtaken weer op. En op veilige afstand al die mensen die het zeearendjong een warm hart toedragen en blij waren dat alles snel en probleemloos was verlopen.

Theo Wezenberg

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog