www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Laatste kans! Ga zaterdag 4 oktober mee en beleef het vogelrijke Randmeer vanaf een skûtsje

27 september 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Nog één keer gaat Lothar Hoekstra dit jaar het Randmeer op onder de vlag van Staatsbosbeheer.

DSC_9294_resize

De Ebenezar, het skûtsje uit 1910, vertrekt op zaterdag 4 oktober om 10:00 uur vanaf de Bolhaven in Zeewolde om de vogels van het Randmeer te gaan ontdekken. Het Randmeer, de brede waterpartij tussen Flevoland en het “Oude land”, is een Natura2000 gebied, met speciale aandacht voor de overwinterende kleine zwanen en brilduikers. Hieronder volgt een klein stukje tekst over de Kleine Zwaan afkomstig van de website “natura2000 in het IJsselmeergebied”

TafeleendKleine Zwaan

De kleine zwaan is met zijn 1 meter 20 toch wel groot te noemen. Maar zet hem naast zijn bekendere familielid, de knobbelzwaan, en dan is hij toch een slag kleiner. Op twee andere manieren onderscheidt hij zich van de knobbelzwaan. Zo is zijn snavel geel en zwart, in plaats van rood. Verder laat de kleine zwaan zich alleen in de winter zien, terwijl de knobbelzwaan het hele jaar in Nederland verblijft. ’s Zomers broedt hij op de toendra’s van Noord-Europa en Rusland. In oktober keren de eerste kleine zwanen terug om te overwinteren. Ons land is de favoriete overwinteringslocatie. In zachte winters houdt zich hier meer dan de helft van de wereldpopulatie op. Reden waarom hij in de Natura 2000-gebieden wordt beschermd.

vogelexcursieresized_1Lothar en de natuurgids van Staatsbosbeheer hebben de afgelopen maanden al een aantal mooie tripjes gemaakt, waarbij men steeds weer verrast werd door de bijzondere vogelrijkdom op het water en in de rietkragen. Wellicht laat zich bij de tocht van volgende week de Kleine Zwaan al weer zien.

Mocht u nog mee willen en dierendag een speciale invulling willen geven. Meldt u zich dan aan via de volgende weblink.

http://www.staatsbosbeheer.nl/randmeren

De tocht duurt ongeveer 4 uur en de heerlijke lunch is bij het arrangement inbegrepen.

Hoop u te zien op het randmeer!

Boswachter Hans-Erik Kuypers

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog