www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Een impressie van de Nationale Bosbouwquiz

3 november 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

IMG_0418

 

Afgelopen donderdag, 30 oktober, mocht ik meekijken hoe “het neusje van de zalm van de  Nederlands en Vlaamse bosbouwexperts en bomenkenners” het er in competitieverband tijdens de tweede Nationale Bosbouwquiz van af zouden brengen. In een prachtig, sfeervol zaaltje op het landgoed Staverden verzamelden zich 14 teams van verschillende bedrijven en organisaties uit de bosbouwsector, om tegen elkaar te strijden voor de eeuwige roem (en iets met een buitenlandse excursie). In 8 rondes kon elk team, bestaande uit 4 a 5 uitverkoren specialisten, zich stukbijten op zo’n 80 vragen. En wat voor vragen!

Even een voorbeeld, zoals deze voor in de zaal, op een groot scherm werd geprojecteerd. IMG_0328Geloof het of niet, maar er waren mensen in de zaal aanwezig die het antwoord op deze vraag wisten. Ik weet het antwoord inmiddels ook, maar die ga ik hier niet prijsgeven. Ik ben namelijk benieuwd of mijn collega’s uit Flevoland (waar de proef is uitgevoerd)  hier iets zinnigs over kunnen zeggen (Jaap Meeuwissen, beheerder in Almere,  mag als lid van het Staatsbosbeheerteam even niet mee doen).

Ondanks de verbeten strijd om de punten en de felle discussies binnen teams- toch altijd  leuk om te zien hoe het gemeenschappelijke antwoord van een team tot stand komt en wie als autoriteit wordt gezien bij de verschillende vragen- was het vooral gezellig en huiskamerachtig knus. Om de sfeer in één beeld te kunnen vangen hoefde je alleen maar een blik te werpen op de twee juryleden die als Statler en Waldorf de discutabele  antwoorden van commentaar voorzagen.IMG_0417


Voor het buitenonderdeel, het echte werk, werden de teams losgelaten in een bosvak met beuken en wat mooie dikke eiken. Dan komt het er echt op aan. Kan je in een inschatting maken van de hoeveelheid kuubs staand hout en aantal vierkante meters grondvlak. De één rekent zich rijker dan de ander en meningen lopen zelfs bij dit, toch wel exacte onderdeel, nogal uiteen. Ondanks de verzamelde ervaring en kennersblikken blijft in dit vakgebied een meetinstrument onmisbaar.

Het staatsbosbeheerteam heeft een duidelijke koers
Het Staatsbosbeheerteam heeft een duidelijke koers

Tegen het begin van de avond en 80 vragen en opdrachten verder, steeg de spanning tot grote hoogte. De lucht in het zaaltje werd plakkerig warm.  En dan is daar ineens de einduitslag op het projectiescherm.

De Nationale Bosbouwquiz 2014 is gewonnen door team Zij Die Meten, bestaande uit Jan den Ouden, Ronald Sinke en Mark Karsemeijer. De 2e plek werd ingenomen door Bosgroep Zuid Nederland, de 3e plek door Bosgroepen Midden & Noord-Oost Nederland.

De uitslag
De uitslag

Met dank aan de fantastische organisatie en de entertainende quizmasters Frits Mohren en Simon Klingen.

Met hartelijke groeten van een weer wat wijzer geworden boswachter Hans-Erik Kuypers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog