www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Schoonebeekers lusten de reuzenberenklauw rauw

26 april 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Afgelopen zaterdag is er een kudde van 250 schapen aangekomen in het Almeerderhout. De schapen moeten de reuzenberenklauw in toom houden en voorkomen dat hij gaat bloeien. Onder begeleiding van een herderin zullen de schapen grazen op locaties waar we niet met machines kunnen komen.

Schoonebeekers
De schapen die in het Almeerderhout grazen zijn echte stamboek Schoonebeekers. “Echte kwaliteitschapen zijn het” vertelt de herderin met trots aan mij. De bouw en de kleur van de schapen zijn weer teruggefokt zoals het ras vroeger was. Samen met haar hond dirigeert ze de schapen naar haarden van de reuzenberenklauw. De planten zitten vol met eiwitten en daar zijn de schapen dol op.


reuzenberenklauw
De reuzenbereklauw is een prachtige plant om te zien met grote impossante bladeren en schitterende schermen met tal van kleine witte bloemetjes. Deze plant, die oorspronkelijk voor komt in Zuidwest-Azië verdringt in snel tempo inheemse planten door zijn explosieve groeiwijze. De planten kunnen in een seizoen wel 5 meter hoog en drie meter breed worden. Het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht vervelende brandwonden veroorzaken. Deze twee vervelende eigenschappen van de plant zijn de reden dat we ze aanpakken.

Thijmen van Heerde
Boswachter Almere

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog