www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Wie overleeft het Horsterwold?

29 mei 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

In het tv-programma Wie overleeft Nederland duiken vier bekende Nederlanders in teams van 2 de Nederlandse wildernis in waar ze drie dagen moeten zien te overleven. Die natuurgebieden liggen soms praktisch om de hoek van de drukke bewoonde wereld en zijn allemaal in duurzaam beheer bij Staatsbosbeheer.

De BN-ers krijgen niets mee, behalve wat tools en een crash cursus overleven in de Nederlandse natuur van boswachter Arjan Postma. Verder zijn ze overgeleverd aan de elementen en aangewezen op de natuur, zichzelf en elkaar. En terwijl ze zich moeten zien te redden is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen.

In de vierde aflevering van woensdag 10 juni zijn Arjan Ederveen, Kim Feenstra, Ronald Giphart en Frederique van der Wal in het Horsterwold. Boswachter Hans-Erik Kuypers is hun gastheer. Hij keek achter de schermen mee.

foto2

Boswachter Hans-Erik: “Opeens waren ze er! Op de vroege, koude morgen van 22 september 2014 stond er een complete filmcrew van Eyeworks op de stoep van ons beheerkantoor in Zeewolde. Het schaftlokaal zat binnen een mum van tijd stampvol met locatiemanagers, kwartiermakers, begeleiders, cameramannen, interviewers en ga zo maar door. Daarnaast moesten we de meegekomen 4 BN-ers een comfortabel onderkomen bieden; want zo ga je tenslotte met BN-ers om. Even schakelen dus. We hadden voor hetere vuren gestaan, toch!

Op naar de Stille Kern. Na een introductie door Arjan Postma over “overleven in de natuur” en de daarbij behorende plantenkennis en vuurmaaktechnieken werden de koppels Kim Veenstra/Arjan Ederveen en Frederique van der Wal/Ronald Giphart op de locStille Kern va Horsterbergatie afgeleverd.

De Stille Kern is een natuurgebied van 900 ha, middenin het Horsterwold (en dan moet ik hier altijd even vermelden dat dit bos het grootste aaneengesloten loofbos is van West-Europa, of in ieder geval van Nederland). Het gebied laat zich het best omschrijven als een gigantisch bosgebied, met open bosweiden en enorme waterpartijen en alles wat daar bij hoort, zoals vlaktes met ruigte kruiden, bosranden met meidoorn, sleedoorn, hondsroos en vlier. Langs de oevers van de plassen dikke kragen met riet en opschietende wilgen. Sinds 2012 wordt het gebied begraasd met konikpaarden, die als kudde van zo’n 75 dieren dwars door het gebied struinen. Precies het stel waar Arjan Ederveen het Spaans benauwd van kreeg! Daarnaast kun je in de Stille Kern vossen, reeën en damherten tegenkomen en wordt je overstemd door de enorme aantallen vogels die zich niet aan de geluidsnormen van het stiltegebied hoeven te houden.

Dit is “de arena” waar de vier BN-ers het mee moeten doen. Takken genoeg om je onderkomen mee te bouwen, wilde pastinaak en de wortelscheuten van lisdodde om je mee te voeden. Als je dat niet lekker vindt, kun je snel overstappen op een voedzame geleifoto3 van meidoornbessen (tot pulp gewreven en tot een soort van broodje gekneed).

De locaties voor de overnachting waren zo gekozen, dat de kans op een ontmoeting met een nietsvermoedende recreant gering was. Dat zou alleen maar verstorende toeloop van andere nieuwsgierige Aagjes geven en dan wordt het filmen wel heel erg moeilijk. Nu hebben we veel van dat soort plekken in de Stille Kern, maar het was toch even zoeken om uit het zicht te blijven.

Pas de volgende ochtend kreeg ik de overlevende BN-ers weer te zien. En natuurlijk wilde ik graag weten hoe ze de nacht hadden doorgebracht. Voldeed het “duizend sterren hotel” aan de verwachtingen? Hadden ze wel wat gegeten? Die vragen waren echter voorbehouden aan de officiële interviewster en ik kon alleen maar op basis van de scharminkelige pastinaakworteltjes in de pan zien dat het diner niet fantastisch geweest kon zijn.foto

Even later kreeg ik toch de gelegenheid om kort met Frederique te praten over het programma en haar leven in New York. Ze maakte een vergelijking met de orkaan Sandy “Op 22 oktober 2012 zaten grote delen van de stad New York zonder stroom als gevolg van die heftige storm. Ook mijn appartement. Maar binnen een mum van tijd had ik het omgetoverd tot een knusse, met kaarsen verlichte ruimte en een gaspit om wat eten te maken,” aldus Frederique. Volgens het topmodel is het de kunst dat je niet gaat ‘stressen’ en je moet je natuurlijk wel goed voorbereiden. “Dat is niet anders dan wanneer je de natuur in trekt.”

Tja, een mooie vergelijking tussen de Stille Kern en de skyscrapers van New York. Maar ze heeft natuurlijk gelijk. Neem om te overleven in ieder geval een werkende aansteker mee en vergeet vooral niet om wat boterhammen te smeren.

Nadat ik had plechtig beloofd om niets, maar dan ook niets over de BN-ers en het hele programma naar buiten te brengen voor de uitzending, ging ik verder met mijn werk en terug naar het beheerkantoor. Een half jaar lang ben ik ook een soort Stille Kern geweest. Best bijzonder…”

Zelf de Stille Kern beleven? Dat kan.
Ga mee met de boswachter en breng 24 uur door in de natuur van Flevoland. Inclusief overnachting in een ‘duizend sterren hotel’ aan de rand van de Stille Kern. Kijk voor meer informatie op Staatsbosbeheer.nl

Wil je meer weten over de konikpaarden en de rol die ze spelen in de natuur, dan kun je mee met Boswachter André Wels en genieten van de kudde die de Stille Kern ‘beheert’.
Leer alles over pubergroepen, leidmerries en hengstengedrag. Kijk voor meer informatie op Staatsbosbeheer.nl 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog