www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Bevertrail, de nieuwe fietsroute door het leefgebied van de bever.

29 september 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
foto G. van Breemen
foto G. van Breemen

 De bever is 1 van de hoofdrolspelers van de film Holland, natuur in de delta. Net zoals de mens is de bever constant bezig om zijn omgeving naar zijn hand te zetten. Ze vellen bomen, leggen dammen aan, graven kanalen voor transport en bouwen burchten. Hun werkzaamheden zijn altijd gunstig voor de natuurlijke rijkdom van hun omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld de beverpoelen die ontstaand na het aanleggen van een dam een bron van leven en vormen de uitlopers op gevelde boomstronken een belangrijke voedselbron voor reeën.

SAM_0524

Door het leefgebied van de bever in Almere heeft Staatsbosbeheer een nieuwe fietsroute gemaakt met de toepasselijke naam Bevertrail. Het vertrekpunt is bij het Buitencentrum Almeerderhout op Stadslandgoed de Kemphaan, daarna rijdt u naar de Oostvaardersplassen en weer terug. De route laat u de gevarieerde omgeving zien van Almere, van de dichte bossen van het Almeerderhout, door het boerenland in het buitengebied van Almere naar de nieuwe wildernis van de Oostvaardersplassen en via de groene longen van Almere Buiten weer terug naar het Almeerderhout. De lengte van de route is 42 km.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doordat de route veelal langs water gaat, kan u onderweg regelmatig het imposante werk zien van bevers, afgeknaagde boomstammen van soms wel 40 cm doorsnee. De bever is een nacht dier en laat zich overdag niet gauw zien. Als u deze route in de avond rijd, dan is er de grootste kans om dit grootste knaagdier van Europa tegen te komen.SAM_0541

Deze route is niet alleen mooi in het voorjaar en de zomer, maar zeker ook in de herfst, tijdens de mooie dagen met prachtige luchten, ochtend mist en een doorbrekend zonnetje.

Staatsbosbeheer wenst u een fijne fietstocht.

Boswachter Rob Koetsier

De route is verkrijgbaar in het Buitencentrum Almeerderhout
Kemphaanlaan 4
1358 AG Almere
036-5384416

Of te downloaden op: http://www.staatsbosbeheer.nl/~/media/stadsbossen-almere/fietsroute-bevertrail.pdf

  Holland – Natuur in de Delta   Beleef de film in het echt bij Staatsbosbeheer!   Ga naar: http://www.staatsbosbeheer.nl/hollanddefilm
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog