www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Hoogtepunt duurzame recreatie Stille Vallei Horsterwold geopend

16 juni 2016 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

De Tuurtoren staat als een huis! Vandaag, 16 juni, werd deze uitzichttoren van Staatsbosbeheer op de Kleine Horsterberg in de Stille Vallei van het Horsterwold op spectaculaire wijze in gebruik genomen.

Gerben Dijksterhuis, wethouder van de Gemeente Zeewolde en Nick de Snoo namens Staatsbosbeheer gingen de toren abseilend af om ergens halverwege de door Michiel Rijsberman, gedeputeerde Provincie Flevoland, aangereikte schaar te gebruiken om een doek los te knippen. Bij het vallen van doek werd de naam Tuurtoren zichtbaar.

De 12 meter hoge toren (bovenop een bergje van 6 meter) kon worden gerealiseerd dankzij subsidies van de Provincie Flevoland, de Gemeente Zeewolde en Staatsbosbeheer en het prijzengeld van de Eden Award. Deze internationale prijs voor duurzame recreatie-ontwikkeling is in 2013 toegekend aan het Horsterwold en Hulkesteijnse bos.

De naam ‘Tuurtoren’ is door de Jeugdraad van de gemeente Zeewolde op 21 april jl. gekozen uit vele suggesties voor een toepasselijke naam. Het uitzichtpunt is het sluitstuk van een reeks kwaliteitsverbeteringen die in 2009 werd ingezet met het bedenken van het project ‘Stille Vallei’.Hierin werkten Gemeente Zeewolde, Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer samen om de Stille Kern uit te breiden met zo’n 350 hectare.

IMG_1174

Betere natuurbeleving en bereikbaarheid voor iedereen
Met meer belevingsmogelijkheden voor de recreant, onder meer een door de aanleg van nieuwe voorzieningen zoals betonfietspaden, uitkijkheuvels, observatiehutten, informatiepanelen en picknickplaatsen. Betere natuurbeleving en bereikbaarheid voor iedereen! De Tuurtoren is goed ontsloten dankzij het fietsknooppuntennetwerk. Voor fietsers een ideale pleisterplaats aan de Flediteweg om van de omgeving te genieten.

Eden Award als aanjager
Toen Staatsbosbeheer in 2013 de Eden Award voor aansprekende projecten op het gebied van natuurontwikkeling en recreatie won werd meteen besloten het geld in het gebied te besteden aan een vogelkijkhut en een uitkijktoren. De gemeente Zeewolde was ook enthousiast en verdubbelde het gewonnen bedrag. Dat geheel werd door de provincie Flevoland nog eens verdubbeld in het kader van het fietsknooppuntenplan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog