www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Ik zeg dag!

3 oktober 2016 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Flevoland

Stille kern

Na zeven jaar als boswachter voor het grootste loofbos van West-Europa (of in ieder geval van Nederland) ga ik een nieuwe uitdaging aan. Vanaf vandaag begin ik als boswachter in de Oostvaardersplassen om daar samen met Bertwin Bergman de publieke kant van het beheer te bestieren.

fullsizerender Hoewel ik erg veel zin heb in deze nieuwe baan; een prachtig en veelzijdig gebied met een andere dynamiek dan het Horsterwold, zal ik het gigantische bos en de samenwerking met collega’s en omgeving beslist gaan missen.

Ik houd niet zo van terugkijken, maar doe dat automatisch als ik door het Horsterwold en de prachtige Stille Kern loop, ren of rijd. Wat hebben we de afgelopen jaren toch veel leuke en mooie dingen kunnen realiseren. In samenwerking met de Provincie, Gemeente Zeewolde, Zeewoldenaren, lokale ondernemers en vooral ook met de almaar groeiende groep vrijwilligers, is de natuur rijker en beleefbaarder geworden.

Denk alleen maar aan de uitbreiding van de Stille Kern in 2013 en de introductie van een kudde konikpaarden in dit gebied in 2012. Het had wat voeten in de aarde, maar wat is het inmiddels een vertrouwd beeld: meer dan duizend hectare ruige natuur, met een grazende kudde paarden aan de oever van een van de slenken.

Bij zo’n rondtocht door het bos word ik ook als vanzelf geattendeerd op de rol die de gemeente Zeewolde heeft gespeeld bij het op de kaart zetten van het Horsterwold en het Hulkesteinsebos. Een “ekokar” die de natuur wat toegankelijker heeft gemaakt voor mensen die niet zo gemakkelijk stevige wandelschoenen aantrekken. Een bever expeditie boot, voor mensen die 10 km kanoën toch wel een eind vinden.

Twee voorbeelden van initiatieven die door Puur Zeewolde (het promotie-label voor de toeristische sector) zijn omarmd en door de gemeente financieel mogelijk gemaakt. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

foto-hans-breeveld Er is echter ook nog een boel te doen in het Horsterwold en het Hulkesteinse bos. Die uitdagingen gaat mijn collega Hans Breeveld nu samen met Andre Wels oppakken. Het Hulkesteinsbos verdient meer aandacht dan het de afgelopen jaren heeft gehad en de plannen hiervoor worden nu verder uitgewerkt. Daarnaast liggen er nog mooie ontwikkelingen in de “Kop van Horsterwold” in het verschiet; de aanleg van zo’n 100 ha nieuwe natuur tussen de Stille Kern en de Hoge Vaart.

Ik wens hun beiden (en natuurlijk het hele beheerteam) veel succes bij de invulling van deze opgaven en ik hoop dat ook zij net zo veel plezier gaan beleven aan de samenwerking binnen Zeewolde.

 

Met vriendelijke groet,

Boswachter Hans-Erik Kuypers

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog