www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Staatsbosbeheer blaast Populetum nieuw leven in met nieuwe Populieren.

25 januari 2018 Boswachter Hans Breeveld in Flevoland

Populieren planten

Met het opnieuw inplanten van het oude Populetum in het Horsterwold helpt Staatsbosbeheer mee met het waarborgen van het voortbestaan van de Populier in de Nederlandse bossen.

Begin jaren 80 zijn er in het Horsterwold in Zeewolde door de Universiteit van Wageningen (WUR), in samenwerking met de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, in het gebied achter de werkschuur aan de Groenewoudseweg, diverse stekken (ook wel klonen genoemd) van populieren gepland in een z.g “Populetum”. Het doel van dit Populetum was om inzicht te krijgen welke Populierenklonen het beste zouden groeien in de pas drooggelegde Flevopolders, en welke in korte tijd een hoge houtopbrengst en volwassen bos zouden opleveren.

Samen werking met de universiteit Wageningen

Nu, na ruim 35 jaar, zijn vorig jaar de restanten van dit Populetum opgeruimd, en is het tijd om het Populetum 2.0 aan te leggen. Staatsbosbeheer is daarom bezig om in samenwerking met de WUR wederom een aantal populieren klonen te planten. Om ook voor de toekomst in het kader van genenbewaring de beste klonen veilig te stellen krijgen deze een plek in dit vernieuwde Populetum. Juist in deze tijd, waar in het waardevol is om eigen hout te kunnen produceren op eigen bodem, is de populier met zijn hoge groeisnelheid en opbrengst een interessante boomsoort om te planten in duurzame bossen. Het Populetum is een verzameling van specifieke klonen van populier.

Wilgen

In totaal wordt 20 hectare bos geplant. Daarvan is 2,5 ha als proefvak voor de populier bedoeld, en 1 hectare als proefvak voor wilg. Op deze manier zal het Populetum 2.0 weer een stukje van zijn oorspronkelijke doel vervullen. Behalve Populieren wordt er ook een proefveld van schietwilg aangeplant. Hierin komen Wilgenklonen die naar verwachting een betere resistentie tegen watermerkziekte hebben. Watermerkziekte is een specifiek wilgenziekte. Deze heeft er voor gezorgd dat er nauwelijks nog belangstelling voor deze boomsoort is, terwijl deze soort echt thuishoort op de klei van de polder en beter hout levert dan de populier. In totaal worden er 95 verschillende klonen aangeplant. Voor degene die belangstelling hebben voor de populier, is er nu dus de mogelijkheid om op een korte afstand veel verschillende soorten onder gelijke groei omstandigheden vergelijken. Voor belangstellenden is er altijd de mogelijkheid om het Populetum te bezoeken.

Bosbouw

Het aanplanten van het Populetum laat één van de manieren zien waarop zien Staatsbosbeheer met haar bossen omgaat. Voor mensen die belangstelling hebben voor de bosbouw organiseert Staatsbosbeheer ook bosbouw excursies in het Horsterwold. Bezoek de website en geef je op.

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/horsterwold/bosbouwwandeling-in-het-horsterwold

 

reageren

geef een reactie

  • Hans Breeveld
    15 februari 2018 om 11:28

    Beste Rogier,

    ik heb even navraag gedaan bij onze Teamleider Beheer en Ecologie, en het blijkt dar er geen opstanden van iep zijn geveld.
    Het proefvak iep dat langs de Groenewoudseweg ligt is waarschijnlijk het vak wat je bedoeld. Dat vak ligt niet in het Populetum zelf, en staat er nog.

    Vr. groet

    Hans Breeveld (boswachter)

  • Rogier de Groot
    4 februari 2018 om 11:25

    Zijn de iepen (Columella) die in dit gebied in de jaren zeventig aangeplant zijn ook verwijderd, of staan deze bomen nog in dit gebied.

  • Jan Bellinga
    26 januari 2018 om 22:51

    Is het planten van klonen wel een goed idee? In kader van de biodiversiteit kun je beter veel verschillende zaailingen gaan planten, dan kun je altijd later nog bepalen welke natuurlijke soort het best geschikt is om een soort te redden die door een bepaalde ziekte dreigt uit te sterven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog