www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Start aanleg nieuw natuurgebied in Almere op boomfeestdag

8 maart 2018 Boswachter Lida Blok in Flevoland

Op de boomfeestdag start in Almere de inrichting van een gebied vol nieuwe natuur. Op 14 maart helpen kinderen van basisschool de Watertuin met de aanplant van de bomen. In de Eemvallei Zuid zijn nu nog open velden. In de loop van jaren groeit hier een uitgestrekt gebied met eetbaar bos, speelnatuur en aantrekkelijke fiets- en wandelmogelijkheden.
De boomfeestdag wordt georganiseerd door Stad & Natuur, de gemeente Almere en Staatsbosbeheer, met betrokkenheid van Rijkswaterstaat, provincie Flevoland, Parkway 6, Floriade en Stichting Voedselbos Nederland en stichting speelwildernis Het Buytenwold elk met een eigen rol.

Aantrekkelijke nieuwe natuur

De Eemvallei is één van de nieuwe natuurprojecten van de provincie Flevoland. De meanderende inrichting is geïnspireerd op het historische stroomgebied van de rivier de Eem. In de Eemvallei Zuid in Oosterwold werkt Staatbosbeheer samen met de partners Voedselbossen, Speelwildernis en Vliervelden aan de realisatie van 50 ha nieuwe natuur.

Het voedselbos wordt ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos en belooft op termijn het grootste voedselbos van Europa te worden. Midden in het bos komen halfopen velden met verspreid staande bomen en hagen. Aan de zuidkant komt er speelwildernis, waar kinderen zich mogen uitleven. Er worden lange zichtlijnen gecreëerd, met wandel- en fietspaden er langs. De bezoekers krijgen zo doorkijkjes in het landschap.

Staatsbosbeheer legt als eigenaar van de grond basisvoorzieningen aan. Zo wordt bijvoorbeeld klaver ingezaaid, als voorbereiding van de bodem op de plantwerkzaamheden. Stichting Voedselbosbouw Nederland draagt zorg voor de inrichting en het beheer van het bos. De open velden en hagen komen in gebruik bij Natuurboerderij Vliervelden. De Stichting Speelwildernis Het Buytenwold draagt zorg voor inrichting en beheer van de speellocaties en natuurlijke speelaanleidingen.

Voedselbos

Een uitdaging bij de inrichting van het voedselbos is de gelaagde opbouw met een gunstige ligging in de zon. Het ontwerpprincipe voor een optimale benutting van zonuren is goed herkenbaar in de noord-zuid oriëntatie van het landschap, waarbij de beplanting van het voedselbos afloopt van hoog op het noorden naar laag op het zuiden.

Boscompensatie

In de nieuwe natuur in de Eemvallei Zuid worden 30 ha bomen geplant ter compensatie  van elders gekapte bomen.

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog