www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Minder paarden in de Stille Kern

31 oktober 2019 Boswachter Hans Breeveld in Flevoland

Stille kern

In het kader van het beheer heeft Staatsbosbeheer deze week de jaarlijkse aanwas van de kudde paarden uit het natuurontwikkelingsgebied de Stille Kern uitgenomen.

In het natuurontwikkelingsgebied de Stille Kern in het Horsterwold te Zeewolde, zijn in het verleden paarden ingezet. Deze paarden helpen de beheerder om de gestelde doelen in het gebied op een zo natuurlijk mogelijke manier te bereiken. Door hun aanwezigheid hebben de dieren invloed op de landschappelijke ontwikkeling van het gebied. In de Stille Kern wordt gestreefd naar een afwisselend landschap, bestaande uit open en gesloten delen, met de daarbij horende overgangen. Juist deze overgangen zijn van grote waarde voor plant en dier.

Toename

Sinds de introductie in 2012 tot nu, is het aantal paarden op een natuurlijke wijze toegenomen. Daarmee zijn uiteraard ook de effecten van de paarden op het landschap groter geworden. Paarden zijn echte grazers, en zijn goed in staat om een grazig gebied grazig te houden. Maar paarden zijn minder goed in het openmaken en opruimen van ruige vegetatie. Dat betekent dat er, zonder ingrijpen, voor het aantal paarden wat nu in de Stille Kern leeft er komend jaar waarschijnlijk niet voldoende voedsel beschikbaar is. Daarnaast is het voor het behalen van de afgesproken doelen op het gebied van diversiteit en landschapsontwikkeling noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het aantal dieren beneden de 120 blijft.

Behoud van aantal

Op dit ogenblik zijn er circa 150 paarden in het gebied. Het gebied biedt volgens berekening voldoende ruimte en voedsel voor een populatie van 120 paarden. Door nu tijdig de aanwas van het afgelopen jaar, 50 paarden, uit te nemen is voorkomen dat het aantal dieren tot of boven de 200 dieren stijgt. Om onrust binnen de kudde te voorkomen, zijn vooral dieren uitgenomen die tot dezelfde sociale groep behoorden. Het herplaatsen van de dieren in andere begrazingsobjecten verdient de voorkeur, maar is door gebrek aan andere geschikte objecten niet mogelijk. Afvoeren naar de paardenslager is in die situatie het alternatief. Zowel het vlees van de uitgenomen dieren, als de dieren zelf, is niet rechtstreeks te koop.

reageren

geef een reactie

  • Frank
    2 november 2019 om 02:12

    Jammer dat een hoop mensen niet begrijpen dat dieren die in het wild leven geen gewone paarden zijn. Met gewone paarden bedoel ik die voor de fok of voor rijdier (als huisdier) gebruikt worden. Een emotionele band met zo’n dier is dan meestal veel groter. Al moet ik zeggen dat bij fokpaarden “kapitaal” ook een grote rol speelt. Zijn dieren niet goed genoeg worden zo vaak ook afgemaakt. Maar dat terzijde. Het gebeurd al jaren dat als er een overschot is aan bepaalde dieren deze worden weggenomen of worden afgeschoten. Dit gebeurd nu eenmaal wil je een goed wild bestand wilt behouden. Dit zorgt er voor dat alle dieren genoeg te eten hebben. In bijvoorbeeld Zweden wordt jaarlijks in de bossen alle elanden geteld en het overschot afgeschoten. Het land waar de natuur op nummer een staat. Zo hou je een goed beheer over de wilde dieren in de natuur. Het is een goed voorbeeld dat staatsbosbeheer er nu wat meer open in is. Al willen een hoop mensen de realiteit er niet van zien. Commentaren van er zijn genoeg mensen die zo’n wild paard willen adopteren weten niet waar ze mee bezig zijn. Het zijn geen schoot hondjes. We moeten blij zijn dat het zo goed gaat met deze paarden. En om het zo te houden moeten helaas maatregelen genomen worden. In andere natuurgebieden zoals bijvoorbeeld de Veluwe word ook al jaren het te veel aan wild afgeschoten. Het is niet leuk maar helaas noodzakelijk. Nu is het ook aan de politiek om alle natuurgebieden met elkaar te verbinden zodat je grotere leefgebieden krijgt en misschien alles beter beheersbaar word. Maar ook dan zal er af en toe moeten worden ingegrepen. In de Flevopolder heeft de politiek dit helaas laten vallen. Was wel de bedoeling maar grotere gebieden voor land en tuinbouw had de voorkeur. Daar was meer in te verdienen en beter voor de economie.

    • Joanna
      2 november 2019 om 16:13

      Frank, misschien weet je dit niet, maar Koniks zijn teruggefokte paarden en ondanks dat ze in het wild geboren zijn, zijn ze veel rustiger dan bijvoorbeeld Exmoorpony’s die hun oorsprong wel volledig in het wild hebben. Koniks (vooral de jongere dieren, zoals de 50 Koniks die gisteren 1 november zijn geslacht) kunnen gemakkelijk aan mensen wennen. Er zijn genoeg particulieren met een groot stuk grond/bos die dat best willen laten onderhouden door een klein groepje Koniks. Deze paarden hadden met een beetje moeite prima een goed adres kunnen vinden en dat betekent niet perse dat ze dan ook bereden of helemaal mak moeten worden. Dat is punt 1. Ten tweede is het bij Koniks heel eenvoudig om de merries met PZP te enten, vooral ook omdat Koniks rustiger zijn dan bijv. Exmoorpony’s. Ook castratie is een prima middel om ongewenste vergroting van de kudde te voorkomen. Eerst alle dieren geboren laten worden om ze vervolgens te doden is geen goed en duurzaam kuddebeheer.

  • Harma
    1 november 2019 om 13:03

    Sorry, vind het walgelijk deze slachting dit is helemaal niet nodig, zomaar gezonde dieren slachten. Waarom worden de hengsten niet gewoon gecastreerd.

    • Sonja
      4 november 2019 om 21:36

      De paarden zijn noodzakelijk voor het openhouden van de natuurgebieden zodat er plaats is voor nieuwe flora en fauna.
      Dit snap ik allemaal en ben ik het zeker mee eens.
      Maar!!! Dat laten begrazen van deze natuurgebieden wordt net zo goed gedaan door alleen merries of gemengde kuddes met geruinde hengsten! Ze gaan er niet minder door eten of geven minder plezier voor de bezoekers van die gebieden.
      Het feit dat er hengsten staan (vaak teveel waardoor merries geen rust krijgen en enorme vechtpartijen ontstaan) geeft dan elk kaar talloze veulens welke dan niet zeker zijn van een mooi leven en daar raak ik al mijn respect kwijt voor de beheerders.
      Waarom fokken en doden elk jaar opnieuw??
      Dan gaat het het doel van begrazing voorbij maar wordt het naar mijn idee niets meer dan een veeboer voor slachtvee op een stuk grond wat natuur genoemd wordt!
      Onnodig en onacceptable naar mijn inziens zeker nu de boeren hun veestapel voor de helft dreigen te verliezen!!
      Krijgen we een staatsveeboer? Een staatsslager?
      Als enorm natuur en dierenliefhebster die veel en graag in natuurgebieden kwam is voor mij de lol er een eind af wetende dat deze grazers gefokt worden puur voor de slacht

  • Bouke
    1 november 2019 om 12:44

    We zijn in Nederland allemaal specialisten en weten overal alles van (denken we) en geven dan ook graag onze mening. Helaas meestal zeer ongenuanceerd. Wat betreft de koningspaarden kan ik me er wel wat bij voorstellen, omdat in het verleden niet altijd helder en transparant is gecommuniceerd. In deze blog wel een eerlijk antwoord over de reden en de oplossing. Ik kom een paar keer per week in dit gebied en kan zeggen dat er door de koningspaarden nog nooit honger is geleden. Er is meer dan voldoende voedsel (NOG!!), maar het terrein veranderd en daarom is ingrijpen nu verstandig. Dit voordat er teveel paarden komen er er wel voedselschaarste kan optreden. Kom ook eens kijken in het gebied, het is echt de moeite waard.

    • Joanna
      1 november 2019 om 21:49

      Bouke, het is beter om het probleem voor te blijven door middel van geboortebeperking (castratie hengsten en/of PZP merries) en zo te zorgen dat het aantal dieren de draagkracht van het gebied niet overschrijdt. Dit doen ze bij Natuurmonumenten en ook kleinere natuurbeheerorganisaties door alleen kuddes met ruinen en/of merries te gebruiken. Zo kun je het aantal dieren prima afstemmen op de ontwikkeling van het gebied zonder dat er Koniks geslacht hoeven te worden. Om onbegrijpelijke redenen weigert FreeNature geboortebeperkende maatregelen te nemen en blijven ze maar doorfokken, waardoor er steeds weer Koniks teveel zijn die dan vervolgens weer naar de slacht moeten worden afgevoerd. Dit leed is gemakkelijk te voorkomen middels anticonceptie/castratie, wat veel diervriendelijker is. Kuddes met een vast aantal dieren leiden ook tot een consistenter beheer van het gebied.

  • Thea
    1 november 2019 om 11:58

    Jullie boswachters moesten je schamen, eerst de paarden laten verhongeren,en dan als nog als het ietsje beter gaat, gaan ze alsnog naar de slacht, het is te biazar voor woorden, ik hoop dat jullie nog lekker kunnen slapen na deze beslissingen.
    deze arme dieren die niet hebben gevraagd om in dit horror park neer gezet te worden.

  • G. Meijer
    1 november 2019 om 11:25

    Ik vraag mij dag na dag af, hoe deze barbaarse praktijken in Nederland plaats kunnen vinden. Het lijkt meer op een derde wereldland waar iedereen ook maar aan rommelt. Het ergste is dat een organisatie als SBB deze praktijken uitvoert, de hand boven het hoofd gehouden wordt door andere overheidsinstanties en intussen gaat het mishandelen van dieren maar door. Niemand van deze organisaties kijkt verder dan de neus lang is, door bv eens over geboortebeperking na te denken, Men laat de dieren maar doorfokken zonder verder na te denken over de consequenties en als er teveel zijn schiet je ze dood of gaan ze naar de slager, hoogdrachtig of niet. Het lijkt wel of men geniet van deze sadistische praktijken, zonder enig gevoel voor dierwelzijn. Hoe kun je zo de “natuur beheren” zoals jullie dat zo mooi zeggen. Ik schaam mij in een land te wonen waar men zo met dieren omgaat of ze nou zgn. “wild” zijn of “gehouden”,het zijn en blijven dieren waar je met respect mee om moet gaan en dat laatste mis is helemaal bij de natuurorganisaties.

  • Sandra
    1 november 2019 om 10:59

    Hoe moeilijk kan het zijn om het bestand gg daadwerkelijk te beheren? Natuurgebieden over de hele wereld beheren de kuddes ( al helemaal paarden en runderen) middels geboortebeperking. Mannetjes eruit ( vaak verkocht, maar ik wel gecastreerd) en het bestand wordt controleerbaar zonder silacht, uithongering of andere wantoestanden die, terecht, woede opwekken. Bij een tekort kan tijdelijk een geschikte hengst van andere bloedlijn worden ingezet. Daarmee wordt meteen inteelt voorkomen. Dat is voor de meeste beheerders een volkomen normale manier van handelen en ethisch verantwoordt, itt tot jullie gemodder. Het probleem is niet dat het om jullie gebieden niet kan, maar dat jullie niet willen. Uit alles blijkt dat sbb allang geen beschermer met is van natuur, maar een commercieel bedrijf waarbij het om cijfers draait tegen elke prijs. Is het werkelijk verbazend dat de hekel aan jullie groeit en groeit ?

  • Juultje
    1 november 2019 om 07:54

    Fokkers ten top…..
    Denk eens na wat nou de reden zou zijn dat er zoveel dieren geboren worden? Tis toch logisch dat andere plekken ook een keer ophouden? Ook op die andere plekken raakt het weer overvol op deze manier…
    Ook ooit over nagedacht voordat de gedachten afdwaalden naar de slager dat er echt heeel veel mensen zijn die graag met veel meer liefde dan nu voor dat dier willen zorgen? Zonder verder te fokken…..

  • Nicole
    31 oktober 2019 om 23:05

    Dit vertellen jullie trots en met droge ogen.?Wat een beroerde manier om jullie wanbeleid te verkopen.
    Neem je verantwoordelijkheid SBB en ga dieren verzorgen. Net zoals iedereen dat in Nederland hoort te doen. En bij verzorgen hoort ook geboortebeperking. Of zijn jullie toch een vleesboerderij voor herten en paardenvlees? Om de kas te spekken? Als dat het is, wordt het hoog tijd dat jullie ook de daarvoor geldende regelgeving in acht gaan nemen.
    Ik word gewoon misselijk van de dierenmishandeling die plaats vindt in dit land onder jullie vlag. Plaatsvervangende schaamte richting die arme dieren die jullie zo laten lijden. Bizar dat dit in Nederland zo lang door kan gaan.

  • Pauline
    31 oktober 2019 om 23:01

    Als je minder paarden wilt zul je minder moeten fokken. Er zijn teveel koniks maar ze staan al als vleespakket te koop aangeboden. Dan is een sentimenteel stukje leuk voor de buitenwereld maar behoorlijk valse schijn. Anticonceptie zou helpen. Veulens naar de slacht sturen is vooral wreed.

  • Joanna
    31 oktober 2019 om 22:12

    Het is heel simpel: als je geen plek hebt, moet je niet fokken. Jullie fokken dus voor de slacht, want het is al bekend dat de maximale draagkracht van het gebied 200 paarden is en het is ook al bekend dat er geen vraag is naar Koniks voor begrazingsprojecten. Wanneer gaan jullie eindelijk kiezen voor vaste kuddes om deze gruwelijke en jaarlijks terugkerende afvoer naar de slacht te voorkomen? Waarom noemen jullie het in de blog “uitnemen”? Wat hypocriet, het is geen “uitnemen”, het is afvoeren naar de slacht. Hebben jullie er wel eens bij stilgestaan wat dit voor deze dieren betekent? Trillend staan te wachten terwijl je familieleden worden vermoord en hangen leeg te bloeden, de geur van bloed en doodsangst, tot je zelf aan de beurt bent? Paarden zijn vluchtdieren en voelen ALLES, maar ze kunnen op dat moment niet weg. Waarom nemen jullie geen voorbeeld aan Natuurmonumenten, waar met vaste kuddes ruinen en/of merries wordt gewerkt? Dat kunnen jullie ook doen. Het kuddegedrag van ruinen is nagenoeg hetzelfde als dat van hengsten en merries die met ruinen leven hebben een veel rustiger en gezonder leven dan jullie merries die gedwongen elk jaar een veulen moeten krijgen, omdat jullie ook de jaarlinghengsten er niet op tijd uithalen. Tot nu toe is jullie beheer fundamenteel dieronvriendelijk prutswerk dat leidt tot onnoemelijk veel dierenleed. Verander dit nu eens zo snel mogelijk door 1. hengsten eruit te halen, te castreren en weer terug te plaatsen en/of 2. de merries PZP te geven (kosten: 25 Euro per merrie).

    • Jacqueline van der Linden
      31 oktober 2019 om 23:20

      Ik ben het zo met je eens. Waarom kerngezonde dieren slachten? Er zijn genoeg particulieren die graag een Konik willen hebben. Echt misdadig dit.
      Bovendien is castratie van hengsten een zeer goed en diervriendelijk alternatief

  • Yvonne
    31 oktober 2019 om 19:47

    Zoals eerder genoemd, voorkomen is niet zo ingewikkeld ..
    Castratie is echt geen dure ingreep maar slachten levert jullie natuurlijk meer op ..

  • Cat
    31 oktober 2019 om 15:50

    Misschien weten jullie dat niet maar… bv met zwerfkatten sterilisatie kan een overschot aan dieren voorkomen … dus hengsten eerst castreren en daarna loslaten lijkt me vanzelfsprekend. Waarom hebben jullie dat niet gedaan? Waarom doen jullie dat nu niet?

  • Ron
    31 oktober 2019 om 14:34

    Niet rechtstreeks te koop? Maar hoe dan wel? En wat is het verschil met de paarden uit de OVP waar zoveel moeite voor is gedaan om ze te herplaatsen?

    • Jacq
      31 oktober 2019 om 15:06

      Ooit gehoord van geboorte beperking door 1. castratie van de hengsten, of hengsten weghalen uit de populatie, 2. contraceptie van de merries?
      Zaken die voor paarden houders heeeel normaal zijn

    • Joanna
      1 november 2019 om 00:37

      Inderdaad, dat zou ik ook wel eens willen weten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog