www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Naar buiten!

29 april 2020 Boswachter Charlotte Almekinders in Flevoland

Klein Geaderd Witje (foto: Twan Teunissen)

We moeten zo veel mogelijk thuis blijven maar we kunnen wel: naar buiten, de tuin in of je balkon op! Het is al weer meivakantie!, de kinderen zijn thuis het is miezerig, regenachtig en het zonnetje breekt door (goed voor de planten!). Wat doe je dan? Op ontdekkingsreis door je tuin of vogelstellen op het balkon! Vanwege het corona-virus moeten we allemaal zo veel mogelijk thuis blijven. Maar er is buiten van alles te beleven!

Ga op vogelsafari

In je tuin of vanaf het balkon kun je soms ontzettend veel vogels tegenkomen. Met de online zoekkaart van Nationaal Park Nieuw Land kun je een heuse vogelsafari maken.

Foto 1: zoekkaart Nationaal Park Nieuw Land.

Je kunt zelf thuis een vogelnestkast in elkaar timmeren. Wist je dat koolmezen en pimpelmezen de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups zijn door dat ze de rupsen opeten en aan hun jongen voeren? Daarom zijn er op Stadslandgoed de Kemphaan en in het Buitenhout in Almere buiten ongeveer 300 vogelhuisjes opgehangen die gemaakt zijn door De Bosbende en De Flevo- kijkers, de jeugdgroep van de natuur en Vogel- en Natuurwacht Flevoland.

Foto 2: Nestkastje op de Kemphaan (foto: Charlotte Almekinders)

Helaas is het nu wat aan de late kant om je vogelnest kast op te hangen, want de vogels zijn al aan het nestelen en hun jongen op aan het voeden. Maar je kunt je nestkast natuurlijk bewaren tot volgend jaar! Tip: zorg dat als je je nestkast ophangt, je niet in de boom spijkert! Voor een bouwpakket van een nestkast en tips om zelf een nestkast te maken kun je terecht op de website van de Vogelbescherming. (vogelbescherming). In de online vogelgids van de Vogelbescherming Nederland kun je opzoeken welk geluid de vogels maken.

Heb je in plaats van een balkon een tuin met bomen? De lente is in aantocht en bomen en struiken beginnen langzaam in blad te komen. Deze zoekkaart kan je helpen te ontdekken welke bomen en struiken je ziet. Hier en daar komt er kleur in de natuur met bijvoorbeeld het klein hoefblad en dovenetels die bloeien.

Insecten in de tuin

Vorige week was de nationale bijen telling. Heb je ook meegedaan? Er hebben nog nooit zo veel mensen meegedaan als dit jaar. Dat de bijen telling voorbij is, betekent natuurlijk niet dat je géén bijen meer mag tellen of niet meer op kriebelbeestjes safari kan. Als je bijvoorbeeld een bloempot oplicht in je tuin of op het balkon kun je al héél wat kriebelbeestjes tegenkomen. Spelletjes en een bijengidsje kun je vinden op deze website.

 

Foto 3: Grasbij op Sleedoorn (foto: Twan Teunissen)

Ben je creatief? Je kunt ook zaadbommen of zelf een insectenhotel maken. Op deze website wordt uitgelegd hoe je zelf zaadbommen kan maken. IVN heeft een uitleg hoe je zelf een insecten hotel kan maken.

Landschapsbeheer Flevoland heeft informatie opgesteld voor het maken van een effectief bijenhotel, zodat de bij er ook wat aan heeft! Zie: Informatie bijenhotels

Foto 4: Voorbeeld van een insectenhotel (foto: Celina Polane)

Tuinieren

Het is nu ook een goede tijd om te gaan tuinieren. Zo kun je zelf bijvoorbeeld binnen of op het balkon plantjes kweken. Je kunt ook een vierkante metertuin kopen of zelf maken en aanleggen. Een kruidenspiraal maken is ook erg leuk om te doen.


Foto 5: Voorbeeld van een vierkante metertuin (foto: Charlotte Almekinders)

Apps

Houd je liever van App’s in plaats van een zoekkaart? Om planten te identificeren kun je goed de app PlantNet gebruiken. De app werkt het beste wanneer je een foto maakt van één individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. Downloaden? De applicatie is gratis te downloaden voor iOS en Android in de appstore! Wil je niet alléén planten maar ook dieren identificeren? De iObs app is ook een app waarmee je planten en dieren kan identificeren en deze is gratis voor Apple gebruikers.

Thuis naar buiten.

Mijn collega boswachters hebben een aantal opdrachten verzameld die je in je eigen omgeving kunt doen. Van beestjes zoeken tot koekjes bakken met madeliefjes. Wil je elke week nieuwe opdrachten in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Staatsbosbeheer.

Veel plezier buiten op het balkon of in de tuin. Het advies blijft: vermijd drukke plekken en blijf zo véél mogelijk thuis. Blijf lokaal, en kom te voet of op de fiets naar je lokale park of natuurgebied en houd je aan de regels van het natuurgebied.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog