www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Reguliere houtoogst in het Almeerderhout weer van start

4 augustus 2020 Boswachter Charlotte Almekinders in Flevoland

Pro Silva (Almere)

Het Almeerderhout is een gebied dat bestaat uit ongeveer 1200 ha multifunctioneel bos. Het broedseizoen is afgelopen en Staatsbosbeheer start de reguliere houtoogst weer op.

In het Kathedralenbos zijn we op maandag 27 juli 2020 weer gestart met werkzaamheden in het bos om diverse redenen. We zorgen ervoor dat u nu en in de toekomst van het bos kunt genieten door het tijdig selecteren van toekomstbomen, door te dunnen en het bos te verjongen . Daarnaast ook zeker om het bos aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken. Via dit animatiefilmpje wordt uitgelegd waarom Staatsbosbeheer in het bos werkt.

Dunnen (regulier bosbeheer)

Het kappen van bomen is nodig om bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden. We maken daarmee ruimte voor jonge bomen, selecteren we toekomstbomen die meer ruimte krijgen en er wordt, waar nodig, ruimte gemaakt voor verjonging. Normaal wordt er in een cyclus van 5 jaar voor elk werkblok een instructie gemaakt met de uit te voeren maatregelen welke het jaar erop zullen worden uitgevoerd. Nu met de essentaksterfte is dat op veel plekken helaas een aantal winters achter elkaar. Normaal wordt per jaar 10 tot 20 hectare opnieuw geplant. Nu, door de essentaksterfte, kan dit oplopen tot wel 40 hectare de aankomende 5 jaar.

Houtproductie

Van oudsher draagt Staatsbosbeheer bij aan houtproductie in Nederland. Hout is een veelzijdige grondstof die zichzelf vernieuwt en waarvan alle Nederlanders jaarlijks gemiddeld 1 kubieke meter gebruiken. We vinden het belangrijk dat dat duurzaam en zo verantwoord mogelijk wordt uitgevoerd. Duurzaam bosbeheer betekent onder andere: nooit méér hout uit het bos oogsten dan er bij groeit. We beheren het bos volgens de richtlijnen van FSC, het strengste onafhankelijke keurmerk ter wereld voor duurzaam bosbeheer. Dit wordt al 20 jaar aan Staatsbosbeheer toegekend, iets waar we als organisatie trots op zijn.

Hoe we te werk gaan bij de boswerkzaamheden is al eerder uitgelegd in het boswachtersblog van 16 januari 2020.

Naast de reguliere werkzaamheden gaat Staatsbosbeheer ook verder met het verwijderen van zieke essen door de essentaksterfte. Meer informatie over de essentaksterfte kun je via dit animatiefilmpje  vinden. Staatsbosbeheer spaart waar dit kan de (nog) gezonde essen. Waar de es niet gespaard kan blijven, planten wij gevarieerd bos terug. Door verschillende soorten bomen en struiken terug te planten krijgen we een divers en duurzaam bos. Een duurzaam en gevarieerd bos zal véél verschillende soorten planten en dieren aantrekken en is daarnaast weerbaarder tegen calamiteiten, bijvoorbeeld voortkomend uit het veranderende klimaat.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met boswachter publiek: Charlotte Almekinders, c.almekinders@staatsbosbeheer.nl

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog