www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Feestelijke opening Kromslootpark

25 juni 2021 Boswachter Charlotte Almekinders in Flevoland

Uitzicht over het Kromslootpark vanaf het uitzichtpunt in het Kromslootpark.

Als boswachters zijn mijn collega’s en ik ontzettend trots op het vernieuwde Kromslootpark. Omdat het gebied wel een opknapbeurt kon gebruiken heeft het Kromslootpark een flinke update gekregen. Staatsbosbeheer begon er in september 2019 mee, Zowel de natuur als de bezoekers profiteren hiervan. Het Kromslootpark is namelijk een natuurgebied, een park en een uitloopgebied van de stad in één.

Werkzaamheden voor de bezoekers

De werkzaamheden bestonden uit het uitbaggeren van de Kromme Sloot en het aanleggen van een kanoroute, nieuwe bruggen, uitkijkmogelijkheden, wandel- en fietspaden en een rolstoelroute. Deze ligt vlakbij parkeerplaats ‘Bergplaats’ en bestaat uit een 2,5 meter breed betonpad. Halverwege de route kom je langs een kijkscherm dat je een ongestoorde blik gunt op de Kromme Sloot met haar bewoners.

Suppers op de kano route: foto genomen vanaf de rolstoelsteiger in het Kromslootpark.

De natuur

Ook de natuur, met haar bijzondere bewoners, heeft meer ruimte gekregen, een deel van het water is namelijk niet toegankelijk voor kano’s en er is meer drassig gebied gemaakt, belangrijk voor planten, amfibieën, vogels en libellen. Zo komen bijvoorbeeld de gevlekte witsnuitlibel en de sierlijke witsnuitlibel (een rode lijst soort) in het Kromslootpark voor. Als een soort op de rode lijst staat betekent het dat de soort in Nederland zeldzaam  en bedreigd is. Ook de lepelaar is verschillende keren gesignaleerd. Deze vogel schept met zijn brede snavel naar kleine waterdiertjes en visjes. Het gebied is en wordt steeds beter bekend bij vogelaars, die kunnen hun hart ophalen bij de geplaatste uitkijkschermen en in de toekomst ook bij de nieuwe vogelkijkhut. Vogels die al gespot zijn door verschillende vogelaars zijn de grote karekiet, de wespendief, de boomvalk en de kwak. De kwak is een solitaire nachtvogel uit de reigerfamilie. De kwak is ook een rode lijstsoort en maakt een  kenmerkend, hard krakend geluid. De Kwak houdt van moerasachtige gebieden en het Kromslootpark is sinds de natuur herstelwerkzaamheden een echt moeraslandschap geworden.

Lepelaar foto: Tjibbe Hunink (Staatsbosbeheer).

Begrazing

Momenteel lopen er Herdwick schapen in het Kromslootpark. De schapen helpen actief mee aan het beheer van het natuurgebied. Het doel van de schapen is het bestrijden van de reuzenberenklauw. Een invasieve exotische plant uit de Kaukasus waar je brandwonden van kunt krijgen. Vanwege de begrazing, om de natuurwaarden te behouden en om andere bezoekers niet tot last te zijn, zijn honden niet toegestaan in het gebied.

 

Herdwick schaap doet zich tegoed aan Reuzenberenklauw.

Goed samengewerkt

Staatsbosbeheer heeft diverse partijen betrokken bij het voorlopige ontwerp, waaronder de bewoners van Almere Haven. Zij hebben meegedacht over de inrichting van het Kromslootpark, ook de informatieavond in de kerk in Almere haven was goed bezocht. Ook met Stad en Natuur, Gemeente Almere, de groene groepen in Almere, vertegenwoordigd door Vogel- en Natuurwacht Flevoland en de Rode lijst-groep en het bevoegd gezag, zoals provincie, gemeente en waterschap is samengewerkt aan deze enorme klus.

Welkom aan bewoners

Nu zijn jullie als bewoners van harte welkom om bij deze opening aanwezig te zijn. De openingsbijeenkomst vindt plaats op donderdag 1 juli. De bijeenkomst start om 13:30 uur bij parkeerplaats ‘Bergplaats’ aan het Blanchardpad in Almere en is rond 16:00 uur afgelopen. Naast een officieel moment met wethouder Jan Hoek en hoofd Staatsbosbeheer Flevoland Wout Neutel is er een kano-excursie en zijn er wandel excursies.

Aanmelden

Wil je graag bij deze opening aanwezig zijn? Dan dien je jezelf wel vooraf aan te melden. Dit is in verband met de catering en het aantal plaatsen per excursie, en de dan geldende corona-maatregelen. Dit kan door uiterlijk 28 juni een mail te sturen naar almeerderhout@staatsbosbeheer.nl, met je naam en telefoonnummer aantal personen en voorkeur voor de wandel of kano excursie. Let op: vanwege het aantal aanmeldingen kunnen wij de excursie waar je voorkeur naar uitgaat niet garanderen.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • lianne hemmes
  8 juni 2022 om 19:39

  vanavond in Kromslootpark 2 mank lopende lammeren gezien. lokatie tegen Havendreef aan. Zo zielig!!! eentje liep zelfs op z”n knietjes. Weet niet goed met wie ik contact moet opnemen/wie ik hiervoor moet bellen.

 • NPS
  2 augustus 2021 om 10:23

  Geen fijne route. Je moet op een kort stukje 6x keer je kano over land verplaatsen. Ook vaak lastig om de kano op die hoge overstap te krijgen. Daarnaast was groot gedeelte dicht gegroeid. Absoluut geen aanrader

  • Stadsboswachter Kim Buisman
   21 december 2021 om 09:17

   Beste NPS,

   Vervelend om te horen dat de route niet goed begaanbaar was in de zomer. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zullen hier op letten. Blijf op de hoogte via het boswachtersblog Flevoland.

   Groeteb,
   Kim

 • Robert
  2 juli 2021 om 12:51

  Helemaal mee eens; complimenten voor dit prachtige stukje stadsnatuur waar het fijn is te vertoeven!

 • Ineke
  25 juni 2021 om 17:02

  Geweldig werk verzet daar is een prachtig natuurgebied geworden, Wandel er graag, Ook mooi dat er rollators en rolstoelen door heen kunnen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog