www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

De Koningsboom van Flevoland staat in Zeewolde

7 september 2021 Boswachter Hans Breeveld in Flevoland

De Koningsboom in volle glorie

Stem mee op de Koningsboom uit Zeewolde, en help om deze prachtige boom "Boom van het Jaar 2021" te worden.

Voor degene die het niet wisten, in het Horsterwold  in Zeewolde staat een boom. En niet zo maar een boom, maar een boom met een verhaal. Natuurlijk hebben alle bomen in het Horsterwold wel een verhaal, maar deze is toch wel uniek. En wel zo uniek, dat deze boom is genomineerd voor “Boom van het Jaar 2021”.  De nominatie is gedaan door een bewoonster uit Zeewolde.  Deze boom heeft zelfs een naam gekregen, en wel “de Koningsboom”. Waar deze naam vandaan komt is in het duister gehuld. Ik heb nog niemand kunnen vinden die mij heeft kunnen vertellen waar deze naam vandaan komt.

Het verhaal

Volgens het verhaal is er tijdens de aanleg van het Horsterwold in 1975  op deze plek een vak met Picea sitchensis geplant. Ook wel bekend als de Sitkaspar. Deze boompjes waren 3 jaar oud, en kwamen uit de Verenigde Staten van Amerika.

Het planten

De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die de bossen in Flevoland heeft aangelegd en tot 1996 heeft beheerd, had een eigen kwekerij voor plantsoen, maar gebruikte ook wel plantmateriaal uit andere landen. Op deze plek zijn in totaal 2250 bomen per hectare geplant. Om ervoor te zorgen dat het bos snel dicht werd, zijn er ook andere bomen tussen geplant. Soorten als Lijsterbes (Sorbus aucuparia), Berk (Betula pendula) en Eik (Quercus robur) zijn hiervoor gebruikt. Het doel van dit bosvak was om bomen te krijgen met een leeftijd van meer dan 70 jaar.

De Letterzetter

Helaas zal dit niet gaan omdat er een ziekte heerst in de sparren in Nederland (en daarbuiten), de z.g. Letterzetter. Maar daarover op een ander moment meer. Terug naar de Koningsboom. Tijdens het planten van het bos, kwam het wel voor dat er bomen overbleven. Deze werden dan met de plantmachine meegenomen van de ene kant van het bos naar de andere kant. Datzelfde is waarschijnlijk ook met deze boom gebeurd. Toen was dit natuurlijk nog een kleine boom, eigenlijk niet meer dan een takje dat voor de aardigheid mee is geplant tussen de Sparren. Nu, bijna 50 jaar later is hij uitgegroeid tot een majestueuze woudreus.

Nog steeds staat hij daar, en ook al heeft hij weer en wind meegemaakt, hij maakt het voor een populier van deze leeftijd nog prima.

Boom van  het Jaar

Gun jij deze boom ook nationale bekendheid? Stem dan nu op “Boom van het Jaar 2021”. Misschien wordt de Koningsboom dan wel verkozen tot “Boom van het Jaar 2021”.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog