www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Binnenwerk en Staatsbosbeheer bekrachtigen samenwerking.

18 oktober 2021 Boswachter Hans Breeveld in Flevoland

Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij de bekrachtiging van de samenwerking tussen Binnenwerk en Staatsbosbeheer. Voor degene die het niet weten, Binnenwerk is een afdeling van het ministerie van binnenlandse zaken die tot doel heeft om mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt toch een volwaardige functie te geven daar waar mogelijk. Bij Staatsbosbeheer is er altijd veel werk. En dan in het bijzonder handwerk. De mensen van Binnenwerk doen bij ons ervaring op, halen eventueel diploma's en certificaten en krijgen zo een kans op een volwaardige functie binnen Staatsbosbeheer.

Dit is wat er gebeurde:

Op 13 oktober is door de adjunct-directeur van Binnenwerk, Willemijn Dekker, en Sylvo Thijssen, directeur Staatsbosbeheer, in de werkschuur te Zeewolde de samenwerking tussen de beide partijen bekrachtigd. Dit gebeurde door de ondertekening van de structurele samenwerkingsverbanden voor de pilots Afferden, Jubbega, Kloosterhaar, Lauwersoog, Vijlen, Westzaan, Zeewolde, Zonnemaire en Zwartemeer. Toen de samenwerking in 2018 begon was het vooral een kwestie van ervaring op doen. De wijze waarop medewerkers van Binnenwerk, konden integreren binnen Staatsbosbeheer stond centraal. Nu, 3 jaar later is duidelijk geworden dat dit een succes is gebleken.
Medewerkers van Binnenwerk kunnen nu via deze samenwerking bij Staatsbosbeheer een volwaardige functie vervullen en tevens de noodzakelijke opleidingen volgen en afsluiten met certificaten, alles afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden van de medewerker.

Na de inleiding in de werkschuur, vertrok het gezelschap onder leiding van de beheerder, Vincent Troost, om een demonstratie te geven van hun dagelijkse werkzaamheden. In dit geval was dit het opsnoeien van bomen (eiken) die dringend ontdaan moesten worden van dikke takken. Als dit niet gebeurt worden deze op termijn zo dik dat het hout dat op termijn afkomstig zou zijn van deze eiken vrijwel waardeloos zou zijn.

We mochten zien hoe het team van Binnenwerk verschil maakte door deze bomen op te snoeien. Hard nodig en met deze waardevolle ingreep is de basis gelegd voor kwaliteitshout.
En je zag dat het werk best zwaar was, maar ook dat er werd samengewerkt, om elkaar werd gedacht en bovenal; dat ze heel kundig te werk gingen.
Takken werden eerst op een flinke stomp afgezaagd zodat het meeste gewicht er af was. Dat voorkomt inscheuren van de schors en daarmee een te grote wond.
En daarna werden deze stompjes vakkundig langs de stam in een uitgekiende hoek afgezaagd. Geen kapstokken en zo weinig mogelijk wondoppervlakte.
Dat was echt een professionele demo en een investering in de toekomst!
Bovendien had iedereen een glimlach van oor tot oor dat ze dit mochten doen.

Na afloop van de demonstratie was er op locatie nog een dankwoord van de directeur van Staatsbosbeheer, Sylvo Thijssen. Hij prees de samenwerking tussen het beheerteam van Staatsbosbeheer en het team van Binnenwerk.

reageren

geef een reactie

  • martin
    18 oktober 2021 om 14:39

    het is leuk werken in de bossen ik doe het al van 2018 in Almere. via binnenwerk voor Staatsbosbeheer.
    het bevalt me nog steeds goed

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog