www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Bescherming van de schaapskudde in het Kuinderbos

20 mei 2022 Boswachter Harco Bergman in Flevoland

De afgelopen weken zijn er meerdere meldingen van een wolf in de omgeving van het Kuinderbos gedaan. Er zijn recent ook een paar schapen van de schaapskudde in het Kuinderbos gegrepen. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk het werk van een wolf was. Aangezien de wolf waarschijnlijk in het Kuinderbos verblijft en de kans op een aanval op de schaapskudde hier groot is, wordt de kudde beschermd door het plaatsen van tijdelijke noodrasters.

Een wolf volgt zijn instinct en doodt dieren om zelf in leven te blijven. Ondanks dat het nog niet zeker is of het echt om een wolf gaat, nemen we maatregelen en beschermen we de schaapskudde die de vegetatie tussen de jonge bosaanplant kort houdt.

Provincie Flevoland heeft voor situaties zoals deze, waarbij een zwervende wolf langere tijd in hetzelfde gebied actief is en daar onbeschermd vee kan aanvallen, enkele noodsets flexibele wolvenrasters beschikbaar. Deze zijn voor de bescherming van de eerder getroffen schaapskudde in het Kuinderbos tijdelijk beschikbaar gesteld. Het betreft een verplaatsbare afrastering bestaande uit lichte paaltjes en een gaasraster met stroomdraden die zijn aangesloten op een schrikdraadklok. Deze omheining voldoet aan de basisprincipes voor wolfwerende voorzieningen.

We gaan de eigenaar van de schaapskudde helpen met het plaatsen van de netten want de kudde wordt regelmatig verplaatst voor een goed graasresultaat. Ik denk zelf eerlijk gezegd niet dat de wolf een blijvertje is voor het Kuinderbos vanwege het gebrek aan wilde prooidieren, maar de kans is groot dat er meer passerende wolven volgen. Dat betekent dat we het vee moeten beschermen. Dat kost tijd en inspanning maar dat hebben we er graag voor over.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog