www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Schapen verlaten vaste plek in het Schapenbos

11 mei 2023 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

De schapen of geiten die al jaren in het Schapenbos grazen zullen het bos verlaten. Ongeveer vier jaar geleden is de huidige schaapskudde ingezet om de reuzeberenklauw te bestrijden in het Schapenbos. Daarvoor was er nog een andere schaapskudde actief. Deze beheermethode was succesvol.
Nu het gebied vrij is van reuzenberenklauw willen wij de schaapskudde daarom ook in gaan zetten op andere plekken in de buurt van het Schapenbos.

De schaapskudde van het schapenbos zal gaan rondreizen, net als de schaapskudde die regelmatig te bewonderen is in het Kathedralenbos en Overvaartbos. Deze schaapskudde zal vooral de plekken met veel reuzenberenklauw aanpakken in het Waterlandsebos. Door een afrastering van netten kunnen de schapen elke week of na een paar dagen makkelijk weer naar een volgende locatie verplaatst worden. Ook al gaat de bestrijding van de reuzenberenklauw gepaard met een hoop geduld, na een paar jaar verwachten wij al wat verschil te kunnen zien. Wanneer het nodig is zullen de schapen ook weer ingezet worden in het Schapenbos.

Loslopende honden en schapen

Het Waterlandsebos is een hondenlosloopgebied. De schapen staan achter een net waar ook stroom op staan. Dit net zorgt ervoor dat de schapen niet makkelijk weg lopen maar dat honden er ook niet makkelijk bij komen. Toch willen wij de bezoekers van het Waterlandsebos vragen hier voorzichtig mee om te gaan. Zie je de schaapskudde en vindt jouw hond het heel interessant? Lijn dan je hond even aan.

In hondenlosloopgebieden geldt ook de regel dat de hond los mag lopen maar ten alle tijden onder appél moet staan. Het is dus niet de bedoeling dat de hond door bosvakken heen rent of ver van de baas af loopt.

Toegankelijkheid Schapenbos met de hond

Op dit moment is het Schapenbos een natuurgebied dat niet bezocht mag worden met de hond. Dit omdat de schaapskudde daar binnen het raster vrij kon lopen. Het raster wordt nog niet weggehaald zodat de schaapskudde alsnog even terug geplaatst kan worden in het Schapenbos. Om die reden blijft het Schapenbos verboden voor honden.

 

Met vragen of voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de boswachter via almeerderhout@staatsbosbeheer.nl

Bij meldingen over de schaapskudde kunt u rechtstreeks contact opnemen met de schaapsherder via de contactgegevens die bij de schaapskudde geplaatst wordt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog