www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

2013, een goed orchideeënjaar

11 juli 2013 Henk-jan in Fryslân

Het voorjaar van 2013 blonk niet uit in warmte en zonneschijn, maar met het mooie weer van de afgelopen twee weken zien we verrassende ontwikkelingen. Het lijkt erop dat 2013 in veel van onze terreinen een goed orchideeënjaar is. Met name rietorchis en gevlekte orchis doen het erg goed en bloeien met vele duizenden exemplaren. Dit is onder meer het geval in het Stuttebos en De Batten. Ook van onze collega’s in Overijssel en Drenthe horen we positieve berichten over grote aantallen orchideeën.

Of de grote aantallen bloeiende exemplaren direct verband houden met de weersomstandigheden van afgelopen maanden is niet met zekerheid te zeggen. Orchideen zijn specialisten en kieskeurig als het gaat om groeiplaats en externe omstandigheden. Een gunstig najaar kan leiden tot massale bloei in de daarop volgende zomer en een koel en vochtig voorjaar kan leiden tot latere zomerbloei. Opvallend is dat de gevlekte orchis, een soort van droge tot vochtige heide en graslanden, het erg goed doet dit jaar. Blijkbaar is de vochtbalans de afgelopen maanden erg gunstig geweest voor deze soort.

Overigens zijn pieken en dalen in het jaarlijks aantal bloeiende orchideeën vrij gebruikelijk. Het is goed mogelijk dat volgend jaar veel minder bloeiende exemplaren te zien zijn. De niet-bloeiende planten overzomeren met hun wortelknol onder de grond en bouwen zo weer voldoende reserve op voor het jaar daarop.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog