www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Erecode op de Friese Meren

25 november 2013 Henk-jan in Fryslân

Sinds 1 oktober markeren gele boeien de winterrustgebieden in de meren in Súdwest Fryslân. Tot 1 april geldt hier de erecode: ‘Geniet en vaar bewust, gun vogels in de winter hun rust’. Het is een vrijwillige code, waarmee watersporters gevraagd wordt de rustgebieden in de winter niet in te varen. Deze gebieden liggen in een gedeelte van de Snitser Mar, Wite Brekken en Swarte Brekken, Aldegeaster Brekken en Fluezen.

De gele boei markeert het winterrustgebied voor watervogels
De gele boei markeert het winterrustgebied voor watervogels

De meren in Súdwest Fryslân zijn van internationale waarde vanwege de bijzondere vogels die hier voorkomen, zoals de slobeend en de wintertaling. Om deze vogels hier te houden is winterrust van belang. Daarom is een aantal gebieden aangewezen als winterrustgebied. Ze liggen voornamelijk in Staatsbosbeheerterreinen langs de ondiepe randen van de meer.

De Provincie Fryslân heeft het initiatief genomen om samen met sportvissers, watersportverenigingen, natuurorganisaties en recreatieondernemers natuurplannen op te stellen waar de vrijwillige Erecode voor winterrustgebieden onderdeel van is. Door middel van een communicatiecampagne wordt de aandacht op de Erecode gevestigd.

Meer weten? De winterrustgebieden vind je op www.fryslan.nl/slobber. Informatie over de natuurplannen op www.fryslân.nl/n2000merengebied.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog