www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Natuur vroeg uit de veren

11 maart 2014 Henk-jan in Fryslân

De natuur verkeert in voorjaarsstemming. Dat kan ook haast niet anders nu er van winterweer vrijwel geen sprake is geweest. Sterker nog: met bijna 20 graden op de thermometer van het KNMI in de Bilt en 22 graden op het weerstation Beek bij Maastricht afgelopen weekend, is het nog nooit zo vroeg in het jaar zo warm geweest.

Met het aanhoudende zachte weer ontluikt de natuur sneller dan gebruikelijk. Het prille blad van de meidoorn geeft bosranden nu al een lichtgroene zweem, de citroenvlinder en kleine vos zijn gesignaleerd en de merels zingen op de vroege ochtend alsof het eind april is. Ook werd deze bloeiende dotterbloem waargenomen door een van onze medewerkers. Normaal begint de plant eind maart of begin april te bloeien in onze hooilanden, maar dit exemplaar neemt alvast een voorschot op de lente.

Vroeg bloeiende dotterbloem
Vroeg bloeiende dotterbloem

Wie zijn ogen de kost geeft kan ook op onverwachte plaatsen de lente beleven. Op dit moment bloeit de vroegeling volop tussen de staatstenen in onze bedrijfstuin en in het gras zijn de fragiele bloemen van de kleine veldkers te vinden. Beide planten zijn slechts enkele centimeters groot en je moet er even voor door de knieën. Het is echter de moeite waard om dit te doen, al was het maar vanwege de maagdelijk witte kleur en subtiel gevormde sterbloempjes. Het staat in schril contrast met de grote gele bloemhoofden van de paardenbloem die op afstand goed te herkennen zijn. Op een aantal plaatsen is deze plant in ons gazon bloeiend te zien.

Vroegeling tussen de tegels
Vroegeling tussen de tegels

Het mag dan een milde winter zijn geweest, toch laat de natuur zich niet gek maken. Het echte voorjaar met massale bloei van bijvoorbeeld paardenbloem en dotterbloem moet nog komen. De natuur loopt een aantal weken voor op schema en dit past in een opwarmend klimaat met zachtere winters en vroege lentes. Geen aanleiding dus voor zorgen, eerder reden om volop te genieten van het mooie weer en de eerste lentebodes!

Kleine veldkers
Kleine veldkers

Heeft u ook een interessante waarneming van een vroege lentebode, laat het ons weten.

reageren

geef een reactie

  • Marjolein Stam
    11 maart 2014 om 13:38

    Ik zie vanaf vorige week al wat bloeiende paardenbloemen (in de stad, solitair) en zag vorige week ook een kleine Veronica spicata bloeien. Ook dat vind ik zo’n prachtige lente-voorbode: over een tijdje kleuren de grasvelden weer blauw door door dit prachtige mini-bloemetje!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog