www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Klein grut geeft grootse natuur

5 oktober 2015 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Jubbega – Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb nog nooit een zeearend in het echt gezien. Aan de mogelijkheden heeft het niet gelegen. Ik bezoek namelijk regelmatig die plekken waar de zeearend zou kunnen zijn, zoals het Lauwersmeer, de IJsseldelta en de Oostvaarderplassen. Alleen heb ik de mazzel nog niet gehad om deze ‘vliegende deur’ te kunnen bewonderen. Daarin ben ik misschien wel uniek, want veel van mijn collega boswachters vertellen enthousiaste verhalen over hun ervaringen met deze enorme roofvogel. Ik weet echter dat het voor mij een kwestie van geduld is en om mij alvast voor te bereiden op een ontmoeting met een zeearend, ga ik binnenkort naar de nieuwe natuurfilm Holland – Natuur in de Delta.

Binnenkort in de bioscoop: Holland-Natuur in de delta
Binnenkort in de bioscoop: Holland-Natuur in de delta

Magisch
Natuurlijk ga ik niet alleen voor de zeearend. In de trailer zag ik vele andere dieren voorbij komen, zoals het pimpernelblauwtje en de stekelbaars. Ik word altijd blij van dit kleine grut. Een paar jaar geleden struinde ik met mijn kinderen langs een boerensloot dicht bij huis. Onder een van de duikers kwam een groep kleine visjes tevoorschijn, die tegen de stroom inzwom. Stekelbaarsjes. Mijn oudste reageerde verrast: visjes! Zoveel vissen tegelijk had ze nog niet eerder gezien. We hebben minutenlang geboeid staan kijken naar de trekbewegingen van deze vissen. Jaren later staat deze belevenis hun nog scherp in het geheugen. Het bewijst dat kleine dieren tot grootse natuurbeleving kan leiden, juist ook dicht bij huis.

Knap werk overigens van de filmploeg, om met een klein, veelvoorkomend visje als een stekelbaars iets magisch te creëren, iets dat jong en oud boeit. Ik neem mijn pubermeiden zeker mee naar de bioscoop, zoals ik ze eerder meenam naar de natuurfilm De nieuwe Wildernis over de Oostvaarderplassen. Ik weet zeker dat ze geboeid zullen kijken naar de beelden van de zeearend en het stekelbaarsje. Stilletjes bereid ik me alvast voor op hun vraag: ‘Pap, heb jij al eens een zeearend gezien?’ Nee, maar wel stekelbaasjes, weten jullie nog?

Boswachter Henk-Jan van der Veen

De komende weken draait de nieuwe natuurfilm Holland – Natuur in de Delta in de bioscoop. Bekijk hier alvast de trailer:

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog