www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Het mos met het ‘kromme pootje’

21 december 2015 Henk-jan in Fryslân

TWIJZEL – Goed nieuws en tegelijk dé ontdekking van het jaar in natuurgebied De Mieden. In het voorjaar van 2015 vond ik groen schorpioenmos op een nieuwe plek in dit gebied. Afgelopen weken bezocht ik opnieuw het reservaat en tot mijn verrassing heeft deze zeer zeldzame soort zich er fors uitgebreid. Op dit moment liggen er letterlijk enkele vierkante meters van deze wonderschone mossoort.

Zo ziet schorpioenmos er van dichtbij uit
Zo ziet schorpioenmos er van dichtbij uit

‘Mos met het kromme pootje’
Nederland kent verschillende soorten schorpioenmos. Ze komen voor in moerasgebieden met basen- of kalkrijk kwelwater, zoals duinvalleien, trilvenen en blauwgraslanden. Schorpioenmossen zijn lastig van elkaar te onderscheiden en je hebt er een goede loep voor nodig. Wel goed zichtbaar is het kromme, gebogen ‘pootje’ of ‘klauwtje’ aan het eind van de bladstengel, waar dit mos zijn naam aan dankt.

Groen schorpioenmos (Scorpidium cossonii) is één van de zeldzamere soorten en we vinden deze nog maar op enkele plekken in Nederland, waaronder De Mieden. Deze plek is een pareltje, je vindt er veel bijzondere plantensoorten bij elkaar. De aanwezigheid van het schorpioenmos is een goed teken en geeft aan dat De Mieden een bijzonder hoge natuurwaarde heeft. Iets om zuinig op te zijn!

Schorpioenmos heeft dit jaar zich spectaculair uitgebreid
Schorpioenmos heeft dit jaar zich spectaculair uitgebreid

Behalve groen schorpioenmos vinden we in De Mieden meer bijzondere mossen die afhankelijk zijn van kalkrijk grondwater, zoals Geel boogsterrenmos, Trilveenveenmos, Groen Schorpioenmos, Reuzenpuntmos en Groot vedermos. Voor Fryslân zijn deze soorten bijna exclusief voor dit gebied. Het voorkomen van deze soorten, inclusief de vele andere zeldzame planten die in dit gebied voorkomen, rechtvaardigt een Natura2000 status.

Boswachter Jakob Hanenburg

reageren

geef een reactie

  • graddus
    22 december 2015 om 15:49

    mooie vondst .Moet dit ook retentie gebied worden ?Zie VOM

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog