www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Winters weerwoord

11 januari 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

JUBBEGA – Het winterse intermezzo ligt al weer een aantal dagen achter ons, maar we raken er nog niet over uitgepraat. Vandaag is het voor sommige collega’s de eerste werkdag, na een aantal noodgedwongen vrije dagen  vanwege de ijzel en slecht begaanbare wegen. Ineens was daar de winter met een doorstaande (noord)oostenwind en dalende temperaturen. Eerst sneeuw op maandagochtend, daarna volgde de ijzel op dinsdag en woensdag. Donderdag viel de dooi alweer in met regen en zuidwesten wind. Het was een korte speldenprik van de winter, maar wel één die ons nog lang zal bijblijven. Onze beheerkantoren in Jubbega, Twijzel en deels ook Joure en Oudemirdum waren meerdere dagen moeilijk bereikbaar. Het leverde naast overlast ook veel mooie beelden op zoals u hieronder kunt zien.

Contrastrijk
Het was een bijzondere situatie met veel contrasten. De dagen voor de vorstinval circuleerden op twitter nog foto’s van actieve kikkers en salamanders en was er vanuit Floron een telactie gestart naar bloeiende plantensoorten. We hadden nog maar net een recordzachte december achter de rug, toen van de een op de andere dag het nieuws werd beheerst door sneeuw, ijzel en schaatsende mensen op straat. Over contrast gesproken: een collega reed vanuit Utrecht naar Jubbega. Hij begon de reis met +7 graden boven nul, passeerde Zwolle met -1 graad en kwam in Jubbega aan met -4 gaden op de autothermometer. Een verschil van ruim 10 graden over een afstand van 120 kilometer.

Groot contrast in temperatuur
Groot contrast in temperatuur

Gisteren voelde het in de zon alweer lenteachtig aan en was het heerlijk weer om naar buiten te gaan. De vraag is natuurlijk of de winter nog terugkomt. Veel collega’s hopen van wel. De weersverwachting voor komend weekend ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog