www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Voorjaarsstemming met de grote lisdodde

28 april 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

JUBBEGA – Het is niet zo moeilijk om 5 planten te noemen die kenmerkend zijn voor het voorjaar. Denk maar aan sneeuwklokje, krokus, paardenbloem of pinksterbloem. De afgelopen weken zag ik deze lentebodes regelmatig langskomen op Twitter. Ik wil de grote lisdodde graag aan dit rijtje graag toevoegen. De grote lisdodde als voorjaarsbode? Ik zeg ja, en zal uitleggen waarom.

Opvallende verschijning
De natuurvijver naast ons kantoor in Jubbega staat al jaren vol met grote lisdodde. Niks bijzonders, want de plant kom je overal in sloten, poelen en kleinere meertjes tegen. Veel mensen kennen de plant als de ‘rietsigaar’. Vanaf het najaar tot halverwege de januari steken deze bruine sigaren stoer boven het water uit. Maar dan verandert er iets. In de loop van februari transformeren de aren heel geleidelijk in opvallende crème-witte pluizenbollen. Juist deze wollige en rafelige structuur maakt dat de plant ineens van ver op gaat vallen tussen het bruine loof van andere waterplanten.

Grote lisdodde als voorjaarsbode
Grote lisdodde als voorjaarsbode

Op een mooie ochtend in februari stond ik langs de waterkant en fotografeerde de pluizenbollen van dichtbij. De zon scheen, het was windstil en het voelde al warm aan. Het eerste lentegevoel was daar!

De plant bevat duizenden zaadpluizen
De plant bevat duizenden zaadpluizen

Het voorjaar is inmiddels goed op gang gekomen, maar nog steeds staat de grote lisdodde er pluizig bij. Bekijk de komende weken deze pluizenbollen eens van dichtbij en verwonder je over de duizenden pluisjes die met de wind meewaaien, dankzij de haren aan de bovenkant van de zaden. Probeer ook eens om een wegvliegend pluisje te fotograferen. Je hoeft nooit ver weg om de grote lisdodde te zien. De plant groeit in vrijwel iedere sloot of plas. Kijk en geniet van deze voorjaarsbode!

Boswachter Henk-Jan van der Veen

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog