www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Permanentje voor oeverzwaluwwand Wyldemerk

23 juni 2016 Henk-jan in Fryslân

Oudemirdum – De oeverzwaluwen bij het reservaat de Wyldemerk doen het goed. Deze week telden we ruim 50 nesten in de steile oostoever bij de recreatieplas. De wand is vorig jaar opnieuw aangelegd, waarbij de steile oever weer kaal is gemaakt en de bovenzijde is afgedekt met een laag graszoden. Ideaal voor oeverzwaluwen.

Klein onderhoud voor de oeverzwaluwwand
Klein onderhoud voor de oeverzwaluwwand

Gekortwiekt
Deze week was het echter tijd voor een kleine maar speciale onderhoudsbeurt. De graszoden boven op de wand groeien weer uit en de grashalmen krullen steeds verder over de nestgaten heen. Hierdoor is het voor de zwaluwen moeilijk om hun nest terug te vinden. Boswachter Durk Veneme had hier een passende oplossing voor. Gewapend met een zilvermetalen schaar – die de kapper voor het grove knipwerk gebruikt – kortwiekte hij het gras op de oeverzwaluwenwand en krulde het overige gras weer terug.

Boswachter Durk Venema knipt het gras terug dat over de nesten is gegroeid.
Boswachter Durk Venema knipt het gras terug dat over de nesten is gegroeid.

Permanente broedplek
Oeverzwaluwen broeden in kale, steile oevers langs rivieren en beken, in stuivende duinen en op plaatsen waar grote hopen zand zijn gestort zoals zandafgravingen.Tegenwoordig zie je op steeds meer plekken kunstmatige wanden van beton. Al deze plekken hebben jaarlijks onderhoud nodig. Oeverzwaluwen graven jaarlijks een nieuwe nestgang uit in vers zand van soms wel een meter diepte. Om de dieren een permanente broedplek te geven, verwijderen we in het najaar of voorjaar de oude nesten en vullen de gaten weer met zandige, vochtige grond. In de zomer is het belangrijk om de gaten open te houden, zodat de vogels veilig in en uit kunnen vliegen.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog