www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Nieuwe ondernemers in blokhut Sparjebird

28 september 2016 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

De deuren van de bekende blokhut in het speelbos van Sparjebird bij Hemrik gaan op korte termijn weer open voor het grote publiek. Ondernemers Marwin Coehoorn en Marcel Annema kunnen zich eigenaar noemen van dit bijzondere gebouw uit de jaren ’60, waar zoveel mensen fijne jeugdherinneringen aan hebben. Marwin en Marcel hebben zin in de uitdaging om de blokhut op te knappen en het speelbos nieuw leven in te blazen.

Flink balen
Het is bijna een jaar geleden dat ik aan de gebruikers van het speelbos moest vertellen dat we in alle wijsheid hadden besloten de blokhut voorlopig te sluiten. Het contract met de pachter liep ten einde en de voorzieningen voldeden al een tijdje niet meer aan de eisen van deze tijd. Een beslissing die velen niet leuk vonden want de blokhut heeft bij veel mensen een emotionele waarde. Als boswachter baalde ik flink, want waar vind je een mooiere plek, met veel verschillende maatschappelijke spel- en sportactiviteiten middenin de natuur, dan in Sparjebird? De hut is een belangrijk onderdeel: echt “de centrale ontmoetingsplek”.

Veel betrokkenheid
Nadat bekend was geworden dat de hut gesloten werd, meldden zich verschillende geïnteresseerde ondernemers. Na vele gesprekken hebben we besloten om verder te gaan met Marwin en Marcel. Hun doel is om de sociale en culturele zaken hier te behouden en uit te breiden met meer horecavoorzieningen met passender openingstijden. De wens van de ondernemers om oude tijden te laten herleven, sprak ons als natuurbeheerders aan. We hopen dat huidige bosgebruikers blijven genieten van hun dierbare plekjes in Sparjebird en we hopen dat ieder die het gebied niet kent de weg hier naar toe snel ontdekt.

Stukje geschiedenis

Lang lang geleden in het speelbos...
Lang lang geleden in het speelbos…

In de oorlog herbergde het bosgebied een werkkamp, maar daarna werd Sparjebird een populaire bestemming voor vakantiespelweken. De blokhut is gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw als doel om als schuilgelegenheid te dienen bij alle jeugdactiviteiten die in Sparjebird van plaatsvonden. In 2011 heeft Staatsbosbeheer diverse speelvoorzieningen aangelegd en heeft het gebied de officiële status van speelbos gekregen. Dat betekent dat vele jongeren zich ook nu nog op een voortreffelijke manier in dit natuurgebied kunnen vermaken. Trimclubs, zomerspelweken, kunstmarkt en het Iepenloft Opsterland vinden hier hun thuis.

Sport, spel en vermaak in een bijzonder stukje natuur met eigentijdse voorzieningen, daar werk ik als boswachter graag aan mee en ik hoop velen nog eens hier te mogen begroeten.

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  20 maart 2017 om 10:01

  OLTERTERPER WAPEN

  Op een rood veld buigen twee eikentwijgen
  met hun vrucht, zijn door schoon najaar gekleurd;
  daaronder een gentiaan, die zich beurt
  in zomers zonnig geel: sprekend zwijgen!

  Dit vredige schild mag stemmen krijgen,
  waarin stil klinkend bosverrassen gebeurt:
  tere bloei wint steeds blijmoedig, schoon zij treurt
  bij harde regen en ’s onweers dreigen.

  Het landgoed ademt uit luchtige dreven
  onder zware kruinen vol geheim verhaal.
  Paadjes door struweel willen dwaalzin geven.

  Hoogbejaarde woudreuzen, in blad of kaal,
  zien eerbiedig neer, beschermen klein leven:
  nietig -maar onblusbaar!- brandt hier jeugdtaal.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog