www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Zelfvoorzienend beheerkantoor Twijzel nog duurzamer

2 december 2016 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Het gebouw van Staatsbosbeheer Noord-Fryslân aan de Wedze 22a te Twijzel is geheel zelfvoorzienend qua energie. De zonnepanelen op het dak zorgen jaarlijks voor een opbrengst van zo’n 17.000 KWh per jaar, waarvan we zelf zo’n 12.500 KWh gebruiken in het gebouw. De rest leveren we terug aan het net. Voor de verwarming van ons beheerkantoor wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Doordat we zelf energie opwekken, verbruiken we geen gas en zijn we dus ook niet aangesloten op de gasleiding. Het regenwater op het gebouw wordt opgevangen en gebruikt voor alle spoelplekken in het gebouw zoals de wc’s.

Isolatie
In de maand november is aan het energiezuinige gebouw nog een energiebesparende maatregel toegevoegd. Het kantoorgedeelte van het pand is geïsoleerd en hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe soort isolatiemateriaal, namelijk gemalen kranten! Deze kranten zijn gerecycled tot een ‘Thermofloc Cellulose met Natureplus label’. Dit is een product dat zeer goed isoleert, zowel in de zomer als in de winter.

Bij de bouw van ons beheerkantoor in 2010 was al volledig gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. De buitenste beplating is er deze maand door bouwbedrijf Siemensma uit Surhuisterveen afgehaald. En het houtskelet is bekleed met natuurvriendelijke plaat (Agepan DWD Protect). De basis van deze platen is hout afkomstig van onze collega’s in Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Hiermee werken we actief mee aan de cradle- to cradle gedachte; het hergebruiken van grondstoffen zonder dat deze waarde verliezen.

In deze duurzame platen zijn vervolgens gaten geboord en de ontstane ruimte achter de plaat is opgevuld met de Thermofloc Cellulose met Naturplus label. Het materiaal wordt er met een compressor ingeblazen totdat de gehele ruimte is afgedicht. Daarna zijn de gaten dichtgeplakt en is de beplating er weer voor bevestigd. De isolatie van de stalen spanten van het gebouw was een knelpunt omdat dit lekken in de isolatie kan veroorzaken. Dit is opgelost door natuurvriendelijke kurkplaten op de spanten te plaatsen zodat deze lekken werden weggenomen. De leverancier van al deze duurzame materialen is OldenBoom in Harlingen.

thermofloc
Thermofloc Cellulose (gemalen kranten)
agriplan
Agepan platen afkomstig van hout uit het Drents-Friese-Wold

Een beter milieu begint bij jezelf
De isolatiewaarde van ons beheerkantoor is door de verbouwing omhoog gegaan. We merken het nu al, we hoeven de verwarming niet meer zo hoog op te schroeven als voor de verbouwing. Met nieuwe duurzame technieken proberen we als Staatsbosbeheer onze gebouwen in Fryslân verder te verduurzamen, en zo bij te dragen aan een beter milieu
Hopelijk is deze isolatiemaatregel een goed voorbeeld, niet alleen voor Staatsbosbeheer-werkschuren, maar ook voor andere bedrijfspanden..
Ik ben in ieder geval heel erg trots op onze mooie duurzame werkschuur. Kom gerust eens langs in Twijzel om het gebouw te bekijken.

reageren

geef een reactie

  • Arno
    21 december 2016 om 15:02
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog