www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Zesde Exmoorveulentje geboren in de Twijzelermieden.

31 mei 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Gisteren is het inmiddels zesde veulentje geboren in de Twijzelermieden. De veulens lopen bij hun moeder en maken het goed. Met dit fokprogramma dragen we bij aan het behoud van een zeldzaam en uniek paardenras. De exmoorpony’s behoren naast het przewalskipaard tot de laatste rassen van wilde oer pony’s.

Grazend beheer
De exmoorpony is vernoemd naar de streek waar hij al eeuwen voorkomt namelijk het gebied Exmoor in zuidwest Engeland. Dit is een zeer heuvelachtig gebied met veel moeras en heidevelden. Omdat ze dit gewend zijn gebruikt Staatsbosbeheer ze voor de begrazing van onze moerasgebieden. Hierbij worden ze een handje geholpen door de schotse Hooglanders. Deze gecombineerde begrazing helpt de instandhouding van onze moerasgebieden.We hebben in totaal 18 exmoorpony’s in de Twijzelermieden en 8 in de Houtwiel.

Wild
Door de geïsoleerde ligging van zijn natuurlijke leefomgeving is de exmoorpony niet of nauwelijks beïnvloed door andere rassen. Hun wilde gedrag hebben ze dan ook grotendeels behouden. Hierdoor zijn de pony’s enorm winterhard en ongevoelig voor allerlei paardenziektes. Ze kunnen zich zelfs in strenge winters redden zonder beschutting of extra voedsel.

Trots
We zijn trots op onze helpers in het beheer van onze natuurgebieden! En het is mooi om te zien dat het goed met ze gaat.
Ze zijn vaak goed te zien in de Houtwiel en de Twijzelermieden in de buurt van Veenwouden en Twijzel, kom gerust een langs om te kijken!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog