www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Massale vissterfte in Swettepoel

8 september 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Vissterfte op de Swettepoel

In natuurgebied De Swettepoel bij Joure hebben we te maken met massale vissterfte. Tot nu toe is er maar liefst 450 kilogram dode vis weggehaald. Het gaat vooral om karper, snoekbaars, brasem, zeelt, paling en snoek. De situatie is uitzonderlijk, nog niet eerder werd er in dit gebied vissterfte geconstateerd. Samen met de medewerkers van Sportvisserij Fryslan ruimen we de aangespoelde vissen op, wat tot zeker zondagmiddag gaat duren. Hoe deze vissterfte precies is ontstaan is nog niet geheel duidelijk.

Vandaag regent het pijpenstelen tijdens de inspectie van de Swettepoel. Niets bijzonders in deze wisselvallige zomer, het heeft de afgelopen weken immers regelmatig geregend. De inspectie is wel bijzonder, want er is vissterfte geconstateerd. Op de oever staan twee speciekuipen en over de rand bungelen de staartvinnen van twee joekels van karpers. ’20 kilo’, hoor ik een van de medewerker van Sportvisserij Fryslan zeggen. ‘En dat zijn nog maar gemiddeld grote karpers, de zware jongens gaan richting de veertig’, weet hij. Dit is niks vergeleken met de hoeveelheid vis die er vanaf afgelopen zondag is opgevist. Achter op het oplsagterrein van onze beheerschuur staan nog minstens tien van dergelijke kuipen vol dode vis. Hier liggen tientallen karpers, brasems in, maar ook snoek en snoekbaars. De geur isindringend en merk je van ver op. Hier is maar één woord voor: zonde.

Inmiddels is 450 kilo dode vis verwijderd.

Overvloedige regen
De vissterfte is waarschijnlijk te wijten aan de overvloedige regenval van vorige week woensdag. Toen viel er in dit deel van Fryslan ruim 50 millimeter regen. Ter vergelijking: in een gemiddelde augustusmaand is dit 70. Vooralsnog denken we dat door de intensiteit van de neerslag de dikkere zuurstofarme waterlaag – onderin de plas – zich is gaan mengen met de dunnere zuurstofrijke laag bovenin de plas. Het gevolg is dat het algehele zuurstofpeil onder het levensvatbare niveau is gedaald,  waardoor zeer veel vissen het niet hebben overleefd. Deze verklaring is de meest voor de hand liggende, maar zeker is dit nog niet. Het Wetterskip Fryslan doet momenteel onderzoek naar de waterkwaliteit.

Maatregelen
Ondertussen nemen we verschillende maatregelen, waaronder het inspuiten van water om het zuurstofgehalte te herstellen.  Verder staan er bij de ingang borden om vissers en bezoekers te attenderen op de vissterfte. De Swettepoel was tot nu toe een populaire visplek en bekend om zijn goede karperstand en de zeer forse exemplaren. Veel liefhebbers gooiden hier hun hengel uit en hoopten op een goede vangst. Dit beeld is voorlopig even verleden tijd…

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

  • sisca vierstra
    20 maart 2018 om 12:06

    Het is nu al weer een hele tijd geleden en ik ben benieuwd.
    Wat is er uit de verschillende onderzoeken gekomen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog