www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

TV-team Vroege Vogels slaat kamp op in Gaasterland

29 maart 2018 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Deze week was het team van Vroege Vogels bij ons op bezoek in Súdwest-Fryslân. Zij maakten een special over de natuur in Gaasterland en filmden twee dagen lang in onze terreinen. Het werden twee intensieve en leerzame dagen met gedreven professionals.

Once in a lifetime! Het zal je maar overkomen; gevraagd worden om mee te werken aan Vroege Vogels, het bekendste en een van de meest gewaardeerde natuurprogramma’s in Nederland. Het gebeurde ons enkele weken geleden, toen het redactieteam ons belde met de vraag of zij de natuur in Gaasterland konden filmen. Al meer dan 35 jaar maakt Vroege Vogels zich sterk voor een groener Nederland en het programma staat bij veel boswachters met stip op nummer 1. Bij een dergelijk verzoek zeggen we natuurlijk volmondig: ‘ja’!

En zo stonden we met de bibber in de knieën afgelopen dinsdagmorgen te wachten op de komst van de crew van Vroege Vogels in onze werkschuur in Oudemirdum. Twee weken daarvoor hadden we met de regisseurs gebrainstormd over onderwerpen en een keuze gemaakt over de opnamen in onze terreinen. Nu was het dan zover: het echte werk kon beginnen.

De crew maakt opnamen in het Starnumanbos

Het werd vooral een leuke ontvangst. Het Vroege Vogelteam bestaat uit natuurliefhebbers pur sang en het zijn bovendien echte vakmensen als het gaat om het in beeld brengen van natuur. En dat schept al snel een band en een ontspannen sfeer. Dit seizoen heeft Vroege Vogels een nieuw format. Behalve een langere uitzendtijd van 40 minuten, staat nu iedere uitzending één natuurgebied centraal. De eerste aflevering  – begin maart – ging over de Gelderse Poort met daarin collega Thijmen van Heerde. Dinsdag en woensdag maakte het team opnamen voor de uitzending rond half april.

De nieuwe opzet van het programma was ook tijdens de opnamedagen goed terug te zien. Presentatoren Menno Bentveld en Milouska Meulens dompelden zich twee dagen en nachten compleet onder in de Gaasterlandse natuur. Zo gingen ze ’s avonds met boswachter Durk Venema op ontdekkingstocht naar de das en maakten overdag mooie natuurverhalen met boswachter Marjon Kommer over het natuurbos in het Starnumanbos en libellenreservaat De Wyldemerk. In de tussentijd sliep de crew haar roes uit  op de veldbedden en campingstoelen in de vergaderruimte in onze beheerschuur.

We hebben Menno en Milouska de bijzondere natuur in Gaasterland laten zien, samen met de collega’s van It Fryske Gea en Natuurmonumenten. Zij makten kennis met het glooiende landschap, dat uniek is voor Friesland. Ook wilden zij van alles te weten komen over de ijstijd, de dikke pakketten leem en zand die hier zijn afgezet. Het mooie is dat we van dichtbij hun passie voor het vak hebben kunnen meemaken. Menno is een meester in het opmerken van allerlei kleine dingen in de natuur, zoals een aangevreten dennenappel. En het enthousiasme van Milouska werkt erg aanstekelijk. De bevolgenheid van het team is enorm en ze doen er alles aan om een natuurgebied levendig in beeld te brengen. Voor zowel ons als de crew waren het twee inspirerende dagen.

De uitzending over Gaasterland is 20 april te zien bij Vroege Vogels om 19.40 bij NPO 2. Nieuwsgierig? Kijk alvast op www.vroegevogels.nl.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  8 maart 2019 om 11:08

  Tijdens de grillige maand
  vallen druppels ruisend neer
  hebben een vage lenteglans
  vol welbekende beloftes
  ofschoon steeds geheimzinnig
  maar
  als ze tikkend uiteenspatten
  op hoofden takken en stenen
  klinkt nog striemende strijd
  van de vergane winter

  het wolkenwater in de grond
  wil slechts gemoedelijk zijn
  schept verfijnde milde kracht
  die zich vrij verspreidt
  als pittige kruidengeur
  plantenwortels tot leven wekt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog